Over De Vriendelijke Tuin

Een koolmees die komt lunchen in je tuin, een lieveheersbeestje dat voor je neus bladluizen eet, bijen die rond jouw bloemen zoemen, een egel die wat lekkers zoekt…

Een tuin is er natuurlijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze natuurvrienden. Wij willen er samen met jou voor zorgen dat tuinen natuurvriendelijker worden. Dat is goed voor plant en dier, maar ook voor de mensen in de buurt. De omgeving wordt er mooier, gezonder en gezelliger van. En met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken! We hebben vier leuke tuincheckkaarten gemaakt, waarmee je kan ontdekken of egels, amfibieën, vogels of wilde planten blij worden van jouw tuin. Natuurlijk kan je ook met je klas tuinen in de buurt controleren als de bewoners dit leuk vinden. Hoe meer Vriendelijke Tuinen hoe beter! Er is in Nederland ongeveer 56.000 hectare aan tuinen, dat is drie en een half  keer zo groot als Texel! En dan hebben we balkons nog niet meegerekend. Bij elkaar opgeteld zijn onze voor- en achtertuinen dus een enorm leefgebied voor plant en dier.

Wist je dat De Vriendelijke Tuin tot stand is gekomen in samenwerking met Peerdrops?

Tuininspecteurs gezocht! 

Als echte tuininspecteur doorloop je jouw favoriete tuincheckkaart en onderzoek je of je echt te maken hebt met een Vriendelijke Tuin! Begin bij de blauwe start en volg de groene route naar je doel. Bij elke rode uitkomst krijg je met de gele afslag eenvoudige tips om weer op het groene pad te komen! Yay! En voor die tips heb je echt geen groene vingers of veel geld nodig!

Tadaa! 

Heb je alles gecheckt en heb je echt te maken met een Vriendelijke Tuin?! Gefeliciteerd! De eigenaar van deze tuin kan dan een Vriendelijke Tuin bordje aanvragen. Het bordje is de kers op de taart, een pluim voor je tuin. Want zo’n tuin is iets om trots op te zijn! Hang het bordje op een goed zichtbare plek waar veel mensen het zien. Zo maak je anderen nieuwsgierig om zélf aan de slag willen met hun tuin. Bordje bemachtigd? Ga dan verder voor een van de andere bordjes, het zijn er vier! Zo krijgen we samen meer natuur de buurt in. Klik snel op Doe mee!, kies het bordje dat je wilt verdienen en check je tuin!

Pilot

Let op! De Vriendelijke Tuin bevindt zich in de pilotfase. Het mooie hiervan is dat de bordjes nu gratis zijn!

Ben jij eigenaar van een tuin en wil je met je eigen (klein)kinderen jouw tuin checken? 

In totaal kunnen we 40 trotse tuineigenaren blij maken, want van elke categorie - vogel, egel, amfibie óf wilde plantenvriendelijke tuin – hebben we 10 bordjes beschikbaar.  Wil jij een van die trotse eigenaren zijn en heb je de tuincheckkaart van jouw keuze met succes doorlopen? Vraag dan jouw bordje aan door een mailtje te sturen naar Imke Dijkstra via het volgende e-mail adres: i.dijkstra@ivn.nl. Voor meer informatie hierover, ga snel naar Bestel je bordje. 

Balkon? 

Ook dan je kun je meedoen! De kaarten voor vogels en wilde planten zijn ook geschikt voor een balkoncheck. Download de kaarten en ga aan de slag!

Ben jij leerkracht van een klas in de midden of bovenbouw, begeleider in de kinderopvang, of organiseer je activiteiten voor kinderen uit de buurt? 

Ook dan kan je meedoen aan de pilot! Jouw klas of jeugdwerkgroep ontvangt 2 bordjes van elke categorie. In kleine groepjes (onder begeleiding) kun je, gewapend met de tuincheckkaarten, zelfgekozen tuinen in de buurt checken op hun diervriendelijkheid. Vraag wel altijd van te voren even aan de tuineigenaar of hij of zij dat goed vindt! Voor meer informatie hierover, ga snel naar Bestel je bordje.  

Doe mee

De tuincheckkaarten