Voedselbosjes
Kind & Natuur
woensdag28nov2018

Schoolplein in Ede krijgt eerste Voedselbosje van Nederland

Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het Voedselbosje midden op het schoolplein. Leerlingen van basisschool Panta Rhei in Ede planten vrijdag 30 november 2018 het eerste Voedselbosje van Nederland op hun schoolplein samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Ede. Een Voedselbosje is een bos van 25 tot 30 vierkante meter. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het Voedselbosje zijn deels of helemaal eetbaar. IVN wil de komende drie jaar tien Voedselbosjes realiseren in samenwerking met gemeenten en provincies.

Het concept komt voort uit de bestaande Tiny Forests en de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Voedselbosje in Ede is een pilot. De komende drie jaar wil IVN tien Voedselbosjes aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Voedselbosje succesvol maakt.

Bij het zoeken naar een pilotlocatie diende de gemeente Ede zich al snel aan. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede: ‘Gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, dat is een speerpunt voor Ede. Als één van de eerste gemeentes in Nederland brengen we dit in de praktijk in de vorm van een Voedselbosje. Dit is een prachtige plek waar kinderen de verbinding met voedsel maken: hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit. Een heel mooie aanwinst voor Ede die ons een stap dichterbij onze ambitie brengt, voedselvaardige inwoners.’

‘Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein’

Het Voedselbosje in Ede bevat straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje. Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Voedselbosje vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’

Tiny Forest Ede Panta RheiDe voorbereidingen zijn in volle gang. De bosgrond wordt gestort. 

Tiny Forest Ede Panta RheiEerst de tegels eruit, dan het bos erin!

Tiny Forest maar dan anders

Het Voedselbosje is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Voedselbosje staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het Voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.

Het Voedselbosje is een project van IVN Natuureducatie. Samen met Basischool Panta Rhei, gemeente Ede, IVN Het Groene Wiel en FoodForestry Development wordt deze eerste pilot in Ede gerealiseerd. De pilot is mogelijk gemaakt door het Otterfonds.