Voedselbosjes
Kind & Natuur
woensdag18nov2020

Gelderland twee Voedselbosjes rijker

Binnen 8 dagen is Gelderland twee Voedselbosjes rijker. 2 november is een Voedselbosje geplant bij IVN accommodatie Het Woldhuis in Apeldoorn en 10 november volgde het schoolplein van School met de Bijbel in De Valk bij Lunteren.

Natuurlijke manier van voedselproductie

Voedselbosjes vormen een natuurlijke manier van voedselproductie. Zodra de 22 soorten eetbare bomen, struiken, planten en bodembedekkers in de grond staan doet de natuur haar werk. Zonder ploegen, bemesten en onkruid wieden groeien de planten. Ieder jaar neemt de oogst toe. De Voedselbosjes leveren alleen plantaardig voedsel en dragen zo ook bij aan gezondheid. 

Een chocoladeboom graag

Kinderen van groep 5/6 van SmdB De Leerling plant VoedselbosjeValk mochten voor het planten van het bosje een wens doen. Jesse (9) hoopte op een chocoladeboom. Eenmaal aan het planten viel het colakruid ook in de smaak. Directeur Timo Roordink omarmt het Voedselbosje: “We leren en laten kinderen zich verwonderen over natuur”. Wethouder Jasper van der Schans van gemeente Ede is vooral blij met het feit dat minder tegels op het schoolplein betekent dat er meer regenwater de grond in kan zakken. Zo dragen Voedselbosjes niet alleen bij aan biodiversiteit maar ook aan klimaatadapatie.

Showbosje

Een kleine groep medewerkers en IVN vrijwilligers van Het Woldhuis heeft zelf de handen uit de mouwen gestoken. Nadat Dolmans hoveniers het plantmateriaal had bezorgd is onder leiding van projectleider Rick van Cleef  het Voedselbosje geplant voor de keuken van Het Woldhuis. Marc Veekamp, landelijk projectleider IVN Voedselbosjes: “Met het Voedselbosje naast de Woldhuis keuken kan niet alleen onze kok de oogst eenvoudig gebruiken maar maken ook alle kinderen die aan onze natuurwerkweken meedoen kennis met het bosje”. 

Nog ruim 15 te gaan

De afgelopen weken zijn er ruim 10 Voedselbosjes geplant verspreid door het land, Zeeland, Gouda, Rotterdam, Geldrop en nu de twee Gelderse bosjes erbij. De komende wintermaanden volgen er nog ruim 15. Alle Voedselbosjes die IVN deze winter aanplant zijn onderdeel van de landelijke pilot Voedselbosjes. “In de pilot leren we niet alleen over het ontwerp maar ook over het proces en de kwaliteit van de educatie. De komende jaren willen we op naar 1000 Voedselbosjes en daarbij kunnen we de ervaringen die we nu opdoen goed gebruiken”, aldus Marc Veekamp. 

Ben jij geïnteresseerd in een Voedselbosje?

Laat het ons weten en vul het formulier in. Hiermee kunnen we financiers aanzetten tot investeren in Voedselbosjes. Zodra zich een kans in jouw regio voordoet, hoor je van ons.

Vul het formulier in

Via onze nieuwsbrief Kind & Natuur houden we je op de hoogte van de voortgang van de Voedselbosjes en vele andere waardevolle initiatieven.