Workshops

In drie rondes worden er verschillende workshops aangeboden die ongeveer 1 uur en 15 minuten duren. Er zijn veel verschillende onderwerpen en werkvormen, voor ieder wat wils! Bekijk hieronder het complete overzicht. De exacte tijden en locatie van de workshops worden op een later moment bekend gemaakt.

Workshop: zelf een workshop of minicursus ontwerpen

Door Marit de Koning IVN Cursushuis

Heb jij een passie of expertise die je graag deelt met andere mensen? Als workshop of minicursus? In deze praktische workshop van het Cursushuis leer je in 4 stappen een goede, leuke en afwisselende workshop of minicursus ontwerpen.
Duur: 75 minuten 

Deelnemers: Max 20 personen

Workshop: Fermenteren kun je leren

Door Yvonne Mathot en Barbara Jeurissen

Wist je dat zuurkool het resultaat is van gefermenteerde witte kool? Dankzij fermentatie kun je de kool lang bewaren en blijven de vitamines behouden. Ook olijven en augurken zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde groenten, net als Chinese kool (kimchi).
Leren fermenteren is heel gemakkelijk, want het echte werk besteed je uit aan een stelletje ijverige bacteriën. We gaan aan de slag met rasp, mes en witte kool en je gaat naar huis met een klein potje zuurkool in wording.

Fermenteren

Workshop: Najaarskleuren

Door Ellen en Carin van der Veer

Samen met natuurgids Carin van IVN Stadsnatuur Utrecht, ga je het najaarsblad van de bomen op het terrein van het Bomencentrum bekijken en leren kennen. Als je geluk hebt, liggen de mooiste bladeren voor het oprapen. De verzamelde bladeren neem je mee om er in de tent je eigen illustratie van te maken. Illustrator Ellen leert je snel de trucjes van het werken met rietpen, oost-indische inkt en waterverf. Daarna ga je zelf aan de slag met je eigen illustratie van de herfstbladeren. Die neem je aan het eind van de dag mee naar huis! Deze workshop is een samenwerking tussen IVN en Ellen van der Veer Creative.

Najaarskleuren

Workshop: Audiotour, Dat luistert nauw

Door Richard Tukker

De IVN Route app heeft al veel IVN afdelingen geïnspireerd om routes voor die app te ontwikkelen. Maar hoe start je nu zo’n ontwikkeltraject? Hoe zorg je ervoor dat het een interessante IVN wandeling wordt met toegankelijke informatie over de natuur? Hoe zet je voice-over in? Zijn er kosten aan verbonden? Wat moet je wel doen en wat juist niet doen?

Workshopleider Richard Tukker is een ervaren ontwikkelaar van interactieve leermiddelen voor educatieve uitgeverijen zoals Malmberg en Noordhoff en leert je tijdens deze workshop de keepjes van het vak.

audiotour

Workshop: Bomen over perspectief

Door Annet Tromp, Pascal Zwiers, Winnifred Sixma

Heb je altijd al willen weten hoe een boom je nieuwe perspectieven zou kunnen verschaffen? We nodigen je uit om samen met ons een klein, origineel ervaringsgericht onderzoekje uit te voeren. Een beetje spelen, een beetje sparren, en laten we kijken in hoeverre het onze geest verruimt.

Workshop: Stadsnatuur, een vak apart

Door Titia Kan

Met deze workshop willen we stadsnatuurgidsen van diverse steden verleiden om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Per slot van rekening is er binnen de stad veel natuur en diversiteit te vinden, als je er tenminste oog voor hebt.

Workshop: Kom composteren!

Door Harm Jan Luth

Waarom zou je je groente-, fruit- en tuinafval in de groenbak gooien,  als je er ook zwart goud voor in je tuin van kan maken? Leer in de workshop composteren alles over het zwarte goud voor in je eigen tuin.

Workshop: "Ontdek je natuurlijke eigenschapen!" via de Keltische bomenhoroscoop

Door Harm Jan Luth

Voor de Kelten ( 880 jaar voor Christus) zijn bomen zo indrukwekkend dat ze de eigenschappen van bomen terugvinden in mensen. Voor hen was een boom een toonbeeld van leven, gezondheid en heiligheid. De Kelten maakten gebruik van een kalender die op grond van de stand van zon en maan correspondeert met 21 verschillende bomen, elk met een eigen specifiek kenmerk. Volgens de Kelten reageert elke boom een of meerdere dagen per jaar. Harm Jan gaat hierop in en bepaalt je karaktereigenschappen aan de hand van de samenhang van je geboortedatum met een bepaalde boom. Daarnaast passeren ook de horoscopen van enkel beroemdheden de revu. Tijdens het IVN festival kun je het boek Bomenhoroscoop van Hans Blokzijl tegen een gereduceerd tarief kopen.

Workshop: Snuffelen aan botanisch tekenen

Door Ineke van Werven en Jan van Schooten

Tijdens deze workshop maak je kennis met botanisch tekenen, een manier van tekenen waarvoor goed kijken en precies werken essentieel zijn. Een uur is natuurlijk net genoeg om er aan te snuffelen.

Workshop: Natuurbescherming in het tijdperk van de mens

Door Boris van Meurs

Wat betekent natuur nog als alles onder invloed staat van de mens? In deze interactieve workshop gaan we deze vraag middels een debat vanuit verschillende perspectieven bestuderen. Ontdek onverwachte invalshoeken op een prangende vraag!

Workshop: Is de circulaire economie de nieuwe toekomst?

Door Eveline Kantor

De huidige economie, kunnen we daar nog wel mee verder in de toekomst en zou het ook anders kunnen? Duik samen met Eveline Kantor in de wereld van de circulaire economie. Zij studeerde Industrial Ecology in Delft en Social & Organisational Psychology in Leiden.

Workshop: Het mensgemaakte tijdperk?

Door Michelle Geraerts

Vandaag de dag leven we niet alleen samen met andere organismen of biologische wezens, maar wordt ons bestaan ook in toenemende mate vergezeld door zelfdenkende en -lerende software (kunstmatige intelligentie), robots, en andere machines. In een workshop gebaseerd op de praktijk van 'speculatieve cultuur', neemt cultureel antropologe Michelle Geraerts het publiek mee in een verkenning van mogelijke toekomstbeelden waarin technologie niet weg te denken is. 

Workshop: Klimaatgesprekken

Door Richard van Galen en Annelies Roon

KlimaatGesprekken is geïnspireerd op de bewezen methode Carbon Conversations, uit Engeland. Daarin is een psychologisch onderbouwde gedragsveranderingsaanpak gecombineerd met praktische, betrouwbare informatie over de klimaatimpact van keuzes en gedrag. De ruggengraat van die methode is een zestal workshops over:

  1. Ik en klimaatverandering
  2. Wonen
  3. Voedsel
  4. Vervoer
  5. Consumeren
  6. Gesprekstechnieken voor gesprekken over klimaatverandering en duurzaamheid

 Voor de workshops tijdens het Festival maken Richard en Annelies een interactief programma en gebruiken onderdelen uit de workshops 1 en 6. De stijl van de klimaatgesprekken is positief, coachend en zorgt voor bekrachtiging van wat mensen zelf kunnen doen. Wat kan je wél doen om je eigen CO2-voetafdruk te verminderen? Er wordt nadrukkelijk niet gewerkt vanuit de zogenaamde 3 M’s: Moeten, Minderen en Niet Mogen. Maar hoop, humor en handelingsperspectief staan voorop in onze sessies. Daarmee zijn de sessies ook actiegericht.

Workshop en film: De Schooltuin: een jaar rond met de handen in de grond. Hoe kan ik de nieuwe bioscoopfilm naar mijn school of IVN jeugdwerkgroep halen?

Door Ignas Schaijk (EMS films) en Lisa Verbruggen (IVN Natuureducatie)

De deelnemers maken tijdens de workshop kennis met  de film De Schooltuin,  die sinds het voorjaar in de bioscopen draait. Filmmaker Ignas Schaijk vertoont een making-of van de film zodat deelnemers van de workshop een goed beeld krijgen van de film en de aanvullende mogelijkheden zoals lessen en losse activiteiten. Lisa Verbruggen zet de deelnemers met de 6 verschillende lessen aan het werk zodat de groep na afloop van de workshop weet welke aanvullende lessen bij de film horen en hoe ze die in hun eigen (vrijwilligerswerk) kunnen toepassen.  

Workshop: Sneeuwvlokken - Hoe bouw ik aan mee aan de beweging van IVN?

Door Ilja Beudel (IVN Natuureducatie) en IVN pioniers

IVN-ers verzetten ontzettend veel werk om mens en natuur bij elkaar te brengen. We zijn alleen nog niet zo goed om in de huidige samenleving het werk over vele schouders te verdelen en mensen uit te nodigen om mee te doen. Hoe kan je ons werk zo inrichten dat meer mensen actief worden en blijven?

Pioniers uit verschillende afdelingen en IVN projectleider Ilja Beudel zijn aan de slag gegaan met de sneeuwvlok methode. Tijdens deze workshop delen de pioniers hun inzichten en ga je zelf oefenen met het sneeuwvlok denken en doen.

Workshop: Pitch IVN de toekomst in!

 

Door Thom Uildriks (PitchAcademy)

 

In deze workshop ontdek je hoe je als IVN medewerker of vrijwilliger een kort, krachtig, eenduidig en overtuigend verhaal neerzet. Trainer Thom Uildriks (winnaar NK Pitchen 2018) gaat met maximaal 30 deelnemers aan de slag en leert jou de basis van het pitchen. Na deze interactieve workshop ga je naar huis met tips en tricks over hoe je een goede pitch opbouwt en ontdek je hoe je non-verbale communicatie slim en effectief kunt inzetten als je IVN bij anderen onder de aandacht brengt.

 

filmvertoning en meet and greet

Door Roderick Pijls

Professionele fotograaf, Rein Rijke, en pro-kitesurfer, Roderick Pijls, reizen samen naar Tanzania om het onmogelijke te doen; kitesurfen op Lake Natron. Het water van dit bloedrode, giftige en 65 graden hete meer heeft zo'n hoge pH-waarde dat het je ogen verbrandt en je huid eraf brandt. Het is zo giftig dat het dieren doodt die zich er niet aan hebben aangepast. Tegelijkertijd maakt de onwerkelijke schoonheid van dit meer, het de ultieme natuurlijke speeltuin en een droom voor fotografen. Sluit je aan bij Roderick en Rein in hun “In Search of Incredible" Hun avontuur van kitesurfen op Lake Natron maakt deel uit van hun project genaamd "The Last Line". Met dit project legt Rein, Roderick surfend vast in buitengewone landschappen en meren om aandacht te vragen voor klimaatsverandering.

Laat je meevoeren in dit avontuur door het bekijken van de documentaire met hierop volgend een nabespreking met Roderick Pijls zelf.