Online programma 60 jaar IVN

Dit jaar bestaat IVN 60 jaar, reden voor een feest! Wegens het coronavirus gaat het oorspronkelijke festival dit jaar helaas niet door. Toch staan we graag alsnog samen met jullie stil bij ons jubileum. Dit doen we op 20 september! Tijdens dit online* feest blikken we terug op hoogtepunten in ons 60-jarig bestaan, luister je naar inspirerende en vernieuwende sprekers en staan we stil bij toekomstperspectieven van IVN. 

*) Het feestje vindt online via Zoom plaats. Wil je vooraf uitleg over hoe dit platform werkt? Op donderdag 17 september organiseren we tussen 10:00 - 11:30 een kwartiertje een online Zoom training. Aanmelden hiervoor doe je via het aanmeldformulier.

Programma zondag 20 september
(Inschrijving gesloten)

 

  • 10.15 - Inloop  
  • 10.30 - Opening door Hans Gilissen en Jelle de Jong  
  • 11.00 - Start lezing naar keuze   
  • 11.45 - Terugblik 60 jaar IVN 
  • 12.00 - Start workshops
  • 12:45 - Einde 
     

Lezingen: 11.00 - 11.45 uur 

Na de opening van het online feestje staan er twee interessante lezingen op het programma. Bij het aanmelden, laat je ons weten welke lezing jouw voorkeur heeft. Wij regelen de rest!

Welke lezing ga jij volgen?

Lezing 1: Matthijs G.C. Schouten (filosoof en hoogleraar Universiteit van Wageningen) - Wat is onze relatie met de natuur? 

De relatie tussen mens en natuur is verstoord door ons (wereld)beeld van de de natuur. Een verandering van onze houding, vooral de westerse, is cruciaal om hier wat aan te doen. In deze lezing komen vragen aan bod als ‘wat is onze relatie met de natuur?’ en ‘wat houdt die verandering van houding precies in?’ Laat je aansporen tot denken!

Lezing 2: Dr. Aniek Ivens (www.aniek.nyc) - Samenwerking in de natuur en mieren

In deze lezing maak je kennis met samenwerking in de natuur in al haar facetten: van bijen die planten bestuiven tot aan wespennesten, van mieren die bladluizen houden tot aan onze relatie met onze darmflora. Wat is er nodig voor succesvolle samenwerking? Wat zijn de uitdagingen? En wat kunnen wij van de natuur leren? 
 

Workshops: 12.00 - 12.45 uur
(Inschrijving gesloten)

Na de lezing is er tijd voor een pauze, waarin je ondertussen kunt genieten van 60 jaar IVN beelden. Hierna heb je de mogelijkheid om een workshop van jouw keuze te volgen. Geef je keuze door bij het aanmelden. 

Welke workshop volg jij?  

Workshop 1 - Botanisch stoepkrijten door Joris Buis

Hoe oud was jij toen je kliederde met stoepkrijt? Joris Buis is ecoloog bij IVN Natuureducatie en neemt je weer even helemaal mee naar vroeger. In deze workshop krijten we geen hinkelparcours, maar gebruiken we stoepkrijt om de stadsnatuur vlak voor jouw deur in het zonnetje te zetten. 

Workshop 2 - Jongerenworkshop door Maryse Carbo

Hoe maak je een activiteit interessant voor jongeren (18 t/m 30 jaar)? En hoe betrek je hen bij jouw afdeling? Bij deze doelgroep zit onwijs veel energie op het gebied van natuur en duurzaamheid. Tijdens de workshop krijg je tips en tricks over hoe je activiteiten voor hen organiseert en hen betrokken houdt.

Workshop 3 – Tiny Forest en ik? door Karin van Toor

Hoe kun je als IVN'er aan de slag met Tiny Forest? Je kunt bijvoorbeeld een Tuiny Forest aanleggen, zelf een Tiny Forest aanleggen of samenwerken met je gemeente. Of wil je liever bij een bestaande initiatief bij jou in de buurt aanhaken? Karin van Toor, IVN lid en ambassadeur Tiny Forest neemt je mee in de wereld van de Nederandse minibossen.  

Workshop 4 – Toekomst IVN door Hans Gilissen en Jelle de Jong = VOL

Hoe zien de komende vijf jaar er voor IVN uit? Het antwoord op deze vraag staat centraal in deze workshop. Ga met Hans en Jelle in gesprek over de toekomst van IVN en denk met hen mee over de samenwerking tussen beroepskrachten, vrijwilligers en afdelingen. 

Workshop 5 - Online communities Ons IVN door Myrte Versteeg (geannuleerd)
 

Workshop 6 - Samen meer bereiken door Ilja Beudel 

We duiken tijdens deze workshop in de aanpak  ‘Samen meer bereiken’. Hierbij gaan we in op vragen als: “hoe kun je als afdeling nieuwe vrijwilligers aanspreken? Of “hoe kun je beter samenwerken met andere organisatie of andere IVN-ers?”. Je gaat tijdens de workshop aan de slag met een eigen vraagstuk rondom samen meer impact maken.

Workshop 7 - Visueel werken door Judith Algra = VOL

Tekenen onder werktijd en daar complimenten in plaats van opgetrokken wenkbrauwen mee vangen? Leren hoe je slim gebruik kunt maken van simpele tekentechnieken om je plannen helderder en aantrekkelijker te presenteren? Dan is deze workshop wat je zoekt! Je leert je in 6 stappen hoe je slim visueel werkt. Weg met lappen tekst, tijd voor visueel overzicht!