Voor landgoederen

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht is het educatieve lesprogramma voor het basisonderwijs over natuur en cultuurhistorie op een landgoed. Een landgoed of kasteel is een spannende plek voor kinderen en een perfecte plek voor onderwijs. Kinderen leren binnen Van Luchtkasteel tot Dassenburcht door middel van uitdagende opdrachten meer over het verleden van het landgoed, de bijzondere natuur en het hedendaagse leven op een landgoed. Van Luchtkasteel tot Dassenburcht richt zich op landgoederen en kastelen in de buurt van de school, zodoende leren kinderen in, van en over hun eigen leefomgeving.

Rol van het landgoed

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht kan niet bestaan zonder landgoederen. Dit is de plek waar de buitenles plaatsvindt voor de kinderen. De landgoedeigenaar of - beheerder bereidt met de vrijwilligers de buitenles dag voor, verwelkomt de kinderen tijdens de buitenles, is verantwoordelijk voor de aanschaf van het lespakket en de benodigde veldwerkmaterialen. 

Meedoen als landgoed? 

Om nog meer kinderen kennis te laten maken met de bijzondere natuur en cultuur(historie) van landgoederen, verwelkomen we graag nieuwe landgoederen. Wilt u een landgoed aanmelden voor het programma? Neem dan contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat u bij het opstarten van het programma begeleid wordt door een mentor. Een mentor is een ervaren en enthousiaste vrijwilliger van Van Luchtkasteel tot Dassenburcht die een training heeft gevolgd in het ondersteunen van landgoederen met het opstarten van het educatieprogramma.

Lidmaatschap

Om structureel jonge kinderen op een landgoed te laten beleven hoe leuk, leerzaam én belangrijk natuur en cultuur is, is continuïteit noodzakelijk. IVN draagt zorg voor deze continuïteit in het programma en zorgt er tevens voor dat we elk jaar meer kinderen bereiken. Daarom vragen wij alle deelnemende landgoederen om een VLtD lidmaatschap af te sluiten. Alle voordelen van dit lidmaatschap leest u hier

Meer weten over Van Luchtkasteel tot Dassenburcht? Download hier de brochure. 

Brochure Van Luchtkasteel tot Dassenburcht.