Van Luchtkasteel tot Dassenburcht
Kind & Natuur
maandag27mei2019

Op ontdekkingstocht op Landgoed Scherpenzeel

Ria van de Bor is enthousiaste Van Luchtkasteel tot Dassenburcht-vrijwilligster op Landgoed Scherpenzeel. Ze vertelt je hieronder over haar ervaringen met het vernieuwde lespakket!

Slapende vleermuizen  

Op landgoed Scherpenzeel zijn we dit voorjaar gestart met het nieuwe Van Luchtkasteel tot Dassenburcht-lespakket. Met 135 leerlingen (5 groepen) hebben we ontdekt dat er vleermuizen kunnen leven op het landgoed. De leerlingen worden in kleine groepjes verdeeld en met ieder groepje gaat een begeleider mee. We maken een wandeling over het landgoed en onderweg krijgen ze steeds weer een opdrachtkaart. De opdracht voeren ze samen uit en daarna vertellen ze wat ze hebben ontdekt. Is het rustig genoeg? Is er wel voldoende eten? Kunnen vleermuizen ergens slapen? etc.

VLTD

Op een ander deel van het landgoed hebben we een programma met de groepen 6 (156 leerlingen). Zij gaan op pad met hun zintuigen. Voor deze groepen hebben we een circuit met opdrachten uitgezet, waarbij iedere 15 minuten wordt gewisseld.

Hier gebruiken we de opdrachtenkaarten, 'de kunstenaar', 'kimspel', 'op pad met de zintuigen', 'vogels spotten' en het spel met de blinddoek. Bij iedere opdracht is een begeleider aanwezig, die geeft uitleg en houdt de tijd bij.

Leerlingen ervaren ook het verschil met de lente en herfst. In de herfst hebben ze hier al een buitenles gehad over herfstverschijnselen, paddenstoelen en kleine beestjes.

Waterschorpioenen & kikkervisjes

Deze week zijn we met de groepen 7 gestart. Zij doen onderzoek naar de waterkwaliteit van de Lunterse beek. Stroming, helderheid, temperatuur, filterproef, zichtbare vervuiling, plantengroei en natuurlijk het vangen van waterdiertjes. Een echte inventarisatie! Al 15 jaar worden deze gegevens aangeleverd bij het Waterschap en de beheerder van het landgoed. Dit jaar worden de resultaten ook bij IVN gemeld. We maken dankbaar gebruik van het mooie lespakket wat IVN aanbiedt voor de Slootjesdagen. De leerlingen zijn zo enthousiast over wat ze ontdekken! Nieuwsgierig naar de volgende opdracht komen ze zich weer op het startpunt melden. Voor deze les hebben we zelf een aantal opdrachtkaarten bijgemaakt.

VLTDVLTD

De begeleiders zijn minstens zo enthousiast. Mooi om te zien dat de waterkwaliteit is verbeterd. Er worden regelmatig 'bermpjes' gevangen en waterschorpioenen, kikkervisjes, bloedzuigers etc. Hoe mooi is het als een verlegen meisje een prachtige watersalamander in haar schepnet heeft! 

Ook aan de slag met Van Luchtkasteel tot Dassenburcht op een landgoed in de buurt? Als vrijwilliger of als landgoed? Neem contact met ons op!