Van Bezoeker tot Onderzoeker
Biodiversiteit
woensdag30sep2020

Geannuleerd: Publieksdag 'Van Bezoeker tot Onderzoeker'

Op zondag 4 oktober zou in Nationaal Park De Groote Peel de ‘Van Bezoeker tot Onderzoeker’ Publieksdag plaatsvinden. Wegens de aangescherpte coronamaatregelen heeft de organisatie besloten deze dag te annuleren. Alleen de begeleide excursies om 11:00, 13:00 en 14:00 uur gaan wel door. Hiervoor kun je nog een plekje reserveren. De excursies starten bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Onthulling waarnemingenscherm

De Publieksdag zou aandacht geven aan het project ‘Van Bezoeker tot Onderzoeker’. Op deze dag zou een digitaal waarnemingenscherm in buitencentrum De Pelen worden onthuld door gedeputeerde Carla Brugman. Om te voorkomen dat de Publieksdag te veel bezoekers samenbrengt is er besloten om de activiteiten rondom dit project niet door te laten gaan.

De officiële onthulling gaat dus niet door, maar het scherm, waarop waarnemingen uit het Nationaal Park De Groote Peel worden getoond, is vanaf zondag wél beschikbaar voor bezoekers van De Pelen. Op dit waarnemingenscherm kun je zien welke dieren- en plantensoorten in het gebied gezien zijn.

Van Bezoeker tot Onderzoeker

Het project ‘Van Bezoeker tot Onderzoeker’ spoort bezoekers van De Pelen aan om, met behulp van de gratis app ObsIdentify, soorten te spotten en te herkennen. Hiermee verrijken ze niet alleen hun kennis, maar door hun waarneming met Waarneming.nl te delen verschijnen ze op het waarnemingenscherm in het buitencentrum De Pelen.

Daarnaast dragen de waarnemingen ook nog eens bij aan onderzoek naar de biodiversiteit in het gebied. Door te meten of en hoeveel bepaalde soorten voorkomen weten onderzoekers, beheerders en beleidsmakers of zij moeten ingrijpen. Van Bezoeker tot Onderzoeker is een initiatief van het koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg in samenwerking met IVN Natuureducatie en Staatsbosbeheer, wordt uitgevoerd in opdracht van de Provincie Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Excursies op 4 oktober

De excursies onder begeleiding van Peelgidsen die op deze dag gepland staan gaan wél door. Om 11.00 uur start een vogelexcursie waarin je ontdekt welke vogels in dit hoogveengebied voorkomen. Ben je geïnteresseerd in paddenstoelen, doe dan om 13.00 uur mee met een paddenstoelenexcursie. Dat spinnen niet eng, maar reuze boeiende beestjes zijn ontdek je tijdens de spinnenexcursie die start om 14.00 uur. Alle excursies zijn gratis en dien je vooraf te reserveren.

Soortenbingo

Voor het inleveren van je volle soortenbingo-kaart kun je bij de balie van het buitencentrum terecht. Klik hier voor meer informatie over de soortenbingo.