Schone Rivieren
Water
donderdag24aug2017

Gezocht: Vrijwilligers voor uniek onderzoek zwerfafval langs de Gelderse rivieren

Tijdsbesteding: Ca. 10-15 uur per jaar (in 2017: training en 1 meting, vanaf 2018: 2x meting per jaar en jaarlijks 1 bijeenkomst (evaluatie, ervaringen uitwisselen).

Wanneer: Training op 23 september, 10:00 - 15:00 uur. 
                     Uitvoeren meting: tussen 23 september en 6 oktober.

Locatie:    Training: Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in
                    Heerewaarden. Meting: Keuze uit groot aantal tracés langs 
                    rivieren Waal en Maas.Verwerking resultaten: thuis.

De inschrijvingen voor 2017 zijn gesloten. Meedoen in 2018? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter.

Aanleiding

Op maar liefst 5 plekken in de oceanen drijft plastic soep. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren naar zee is tot nu toe een onderbelicht probleem. IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee brengen hierin verandering met het initiatief ‘Schone Rivieren’. Onze ultieme doel? Er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.  

Om ons doel te bereiken hebben we informatie nodig en daar kan jij bij helpen!  Met informatie over de hoeveelheden en herkomst van het afval kunnen we het afvalprobleem bij de bron aanpakken.

Voor het eerst in Nederland zetten we een 'citizen science’ onderzoek op. Met inwoners langs de gehele Maas en Waal onderzoeken we in een grootschalig, 5-jarig onderzoek het rivierafval in de uiterwaarden. We gebruiken hiervoor de internationaal erkende OSPAR methode zodat de kwaliteit van de onderzoeksdata is gegarandeerd. Help jij mee?

Wat zoeken we?

We zoeken enthousiaste afvalonderzoekers die een bijdrage willen leveren aan kennis over het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Je voelt je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de afvalproblematiek. Je werkt nauwkeurig zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig, zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent, en waarom. Basiskennis van Excel is gewenst bij het invoeren van de resultaten.

Werkzaamheden

 • Op zaterdag 23 september neem je deel aan een training bij Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, waar je kennis en vaardigheden krijgt aangereikt om de metingen correct te kunnen uitvoeren.

 • De afvalonderzoeker krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas of Waal toebedeeld. Hier ga je volgens een gestandaardiseerd protocol het afval tellen en indelen in categorieën. De eerste meting vindt plaats tussen 23 september en 6 oktober. Het exacte moment kun je zelf bepalen. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie.
 • De inventarisatie zal per locatie één tot twee uur tijd in beslag nemen. Aansluitend moeten de gegevens thuis worden ingevoerd en digitaal worden aangeleverd voor de verwerking en analyse. Dit kost ook ongeveer één tot twee uur.
 • De Universiteit Leiden doet onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van vrijwilligers aan dit project. Hiervoor zal aan de vrijwilligers één of meerdere keren gevraagd worden een enquête in te vullen.
 • Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich elk jaar in het voorjaar (maart/april) en in het najaar (september/oktober). We hopen natuurlijk dat je ook in de komende jaren mee wilt blijven doen met dit belangrijke onderzoek.

Wat bieden we?

 • Jij maakt deel uit van een enthousiaste groep oeverafvalonderzoekers die hét verschil gaan maken in de aanpak van Plastic Soup de komende jaren

 • Geheel verzorgde training met theorie en veldtraining.
 • Een lekkere lunch
 • Reiskostenvergoeding voor de training (op basis van 2e klas OV of standaard km vergoeding)
 • Gratis onderzoeksmaterialen op basis van de internationaal erkende OSPAR methode
 • Ontvang als eerste analyses en rapportages van het onderzoek naar rivierafval.


Contact en aanmelden

Meld je uiterlijk 16 september aan via het online aanmeldformulier op het adres: https://bit.ly/schonerivieren

Voor vragen of voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar schonerivieren@ivn.nl