Vaste kruiden

Van klein en kruipend tot groot en geel, alle zes de kruiden zijn vaste planten en vormen samen een border vol kleur! Verschillende kruiden laten zich graag gebruiken om thee van te zetten of kan je van plukken voor in de salade. Hommels, bijen en vlinders worden vaste gasten in jouw tuin. Zet de kruiden in de rand van jouw Tuiny Forest waar ze het meeste zon krijgen. 

Tuiny Forest - kruipend zenegroenKruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Deze laagblijvende bodembedekker is met zijn 10-20 centimeter de kleinste uit het Tuiny Forest-pakket. Maar dit maakt hij ruimschoots goed met zijn prachtige paarse bloemen die tevoorschijn komen in mei en juni. Wilde bijen, hommels, honingbijen en dagvlinders komen graag op bezoek voor de nectar. Ook kun je rupsen van de vlinder zenegroenbladroller spotten. 
Zelfs in de winter is het genieten, want het bijzondere groene tot paarse blad blijft gewoon zitten. De plant gaat al snel aan de wandel, of eigenlijk kruip, en verspreidt zich met uitlopers. Een groot voordeel want onkruid krijgt zo weinig kans. 

Tuiny Forest - gele dovenetelGele dovenetel (Lamium galeobdolon)

Met zijn vrolijke gele, lipvormige bloemen steekt de gele dovenetel in mei en juni mooi af tegen het paars van het kruipend zenegroen. Ook deze plant breidt zich makkelijk uit en is een ideale bodembedekker. De plant laat zich bestuiven door hommels, die dan ook vaste gasten in jouw tuin worden. In tegenstelling tot de brandnetel prikt deze netel niet, maar is net zoals de brandnetel eetbaar. Van het blad kun je thee zetten of soep maken. Jonge blaadjes zijn lekker voor in een salade en combineren heerlijk met tomaat en komkommer. De bloemen kun je gebruiken in toetjes of door de kruidenboter. 

Tuiny Forest - beemdooievaarsbekBeemdooievaarsbek (Geranium pratense) 

Deze plant wordt een stuk hoger dan zijn twee voorgangers: soms tot wel 70 cm. Mooi om wat verder naar achter te zetten dus. De blauw-violette bloemen bloeien tussen juni en juni en trekken hommels, bijen en vlinders aan. Als je de plant na de eerste bloei in juni en juli terugsnoeit, kun je met een beetje geluk van een tweede bloei genieten in augustus en september. Er ontstaat dan nieuw fris blad dat er stukken mooier uitziet dan het oudere blad. Groot voordeel: slakken moeten niets hebben van deze plant en laten hem dan ook met rust. 

Tuiny Forest - sint janskruidSint Janskruid (Hypericum perforatum)

Deze plant dankt zijn naam aan Sint-Jan omdat hij in volle bloei staat op 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Met zijn gele, stervormige bloemetjes is het een ware blikvanger in jouw tuin. Sint Janskruid kan flink hoog worden: zo’n 80 centimeter. Je kunt de bloemen laten zitten en van de gele weelde genieten of ze plukken. Als je ze hebt gedroogd, kun je ze in een potje met deksel bewaren. Heerlijk om een kopje thee van te zetten. Het helpt tegen neerslachtigheid en lichte depressie. Let op bij snoeien: de plant geeft dan een stof af die de huid kan irriteren. Gebruik dus handschoenen. 

Tuiny Forest - wilde akeleiWilde Akelei (Aquilegia vulgaris)

Deze plant komt van nature voor op grassige plekken en op lichte plaatsen in loofbos. De paarse kelkvormige bloemen die in mei en juni bloeien, trekken hommels aan met een lange tong. Andere hommels kunnen er niet bij. Na de bevruchting ontstaan mooie kokervormige vruchten. Als je de zaaddozen laat zitten, zaait de plant zich gemakkelijk uit en komen op nieuwe plekken weer op. Nadeel van deze plant is zijn gevoeligheid voor luizen. Dit kun je oplossen door het uitzetten van lieveheersbeestjes of de plant in te spuiten met wat zachte groene zeep opgelost in water. Slakken moeten gelukkig niets hebben van deze plant. 

Tuiny Forest - smeerwortelSmeerwortel (Symphytum officinale)

De hoogste van alle planten in het tuiny forest-pakket kan maar liefst een meter hoog worden. De wit tot paarse bloemen van de smeerwortel bloeien in april en mei en zijn klokvormig. Hommels zijn er dol op en bijten vaak een gaatje in de achterkant van de bloem om bij de nectar te kunnen. 
De toevoeging officinale laat zien dat de plant vroeger al medische toepassingen had. De Grieken en Romeinen gebruikten de wortel bij botbreuken en gewrichtsontstekingen. De stof allantoïne zou de heling versnellen. Je kunt het jonge blad en de wortels ook gebruiken in een salade, smoothie of soep. Van oudere bladeren kun je thee maken.