Tuiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag29okt2019

Pilot Tuiny Forest buurtcampagne in Weert

Gemeente Weert in Limburg heeft de primeur: daar draait momenteel een pilot voor de Tuiny Forest buurtcampagne. De gemeente stelt maar liefst 50 Tuiny Forest pakketten ter waarde van €169,95 beschikbaar voor inwoners die hun tuin geheel of gedeeltelijk willen onttegelen. 

Via een inschrijfformulier maak je kans op één van de 50 gratis pakketten. Daarvoor moet je wel inwoner zijn van de gemeente Weert en het Tuiny Forest moet in de plaats komen van tegels, grind en/of (kunst)gras. Bij de beoordeling van de aanvragen gaat de voorkeur uit naar locaties waar de meeste winst te behalen valt voor biodiversiteit, klimaatbestendigheid en sociale cohesie. Inschrijven kan tot 5 november 2019.

Pilot Tuiny Forest buurtcampagne

De actie in de gemeente Weert is een eerste proef met het vergroenen van buurten. Als de pilot een succes is wil IVN in 2020 meer Tuiny Forest buurtcampagnes draaien in gemeenten die zich in willen zetten voor biodiversiteit en tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast na hevige regenval. 

In de Nederlandse tuinen valt veel resutaat te behalen. Uit recente cijfers van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse tuinen uit tegels bestaat. Dat zorgt niet alleen voor overbelasting van het riool bij hevige buien, ook het leefgebied van dieren en planten slinkt. 

Foto: Ruud Snijders.