Tuiny Forest
Bijen
donderdag31mrt2022

Doe mee met de Tuiny Forest Bijentelling

Zaterdag 23 en zondag 24 april is het weer tijd voor de Nationale Bijentelling. Tijdens het weekend worden tuinbezitters uitgenodigd de bijen in hun tuin te tellen.

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.” Jij, als trotse Tuiny Forest bezitter, kunt hier ook een bijdrage aan leveren door de bijen in jouw Tuiny Forest te tellen.

Hoe doe je mee?

Meedoen is heel eenvoudig. Volg de e-learning ‘Bijles’ om de nodige kennis op te doen voor de bijentelling. Jouw bijentelling kun je op de website van de Nationale Bijentelling doorgeven. IVN Natuureducatie is ook heel benieuwd welke bijen er in jouw Tuiny Forest voorkomen. Tuinen beslaan een groot deel van Nederland. Maar wat er allemaal leeft aan verschillende soorten bijen weten we nauwelijks. Met jouw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Doe daarom mee en tel de bijen in jouw Tuiny Forest en geef jouw resultaten eenvoudig door via dit telformulier

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.