Heesters

Het Tuiny Forest pakket bevat zes verschillende soorten heesters. Allemaal inheemse struikensoorten die een grote diversiteit aan vlinders, bestuivers en vogels aantrekken. Doordat ze afwisselend bloeien heb je een groot deel van het jaar bloemen en bessen in je tuin. Als de vogels wat overlaten heb je daar zelf ook nog plezier van, zoals zelfgemaakte vlierbessenjam of thee van rozenbottels.  

IVN - Tuiny Forest - Vlier Donkerbladige gewone vlier (Sambucus nigra) 

Van mei tot juli kun je genieten van grote witte bloemen die mooi afsteken tegen de donkere bladeren. Na de bloei verschijnen rood/zwarte, glanzende bessen aan de struik die een enorme aantrekkingskracht hebben op spreeuwen. Als ze het besje op de juiste plek weer uitpoepen, krijg je er een gratis nieuwe vlier bij. 

Laten de vogels nog wat voor jou over, dan kun je van de bessen heerlijke jam, bessensap of zelfs wijn maken. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de bloemen al tijdens de bloei te plukken. Je kunt er zoete vlierbloesemsiroop van maken. 

Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)

Deze heester bloeit in mei met witte bloemen die daarna veranderen in rood-roze vruchten. Voor ons mensen zijn deze vruchten giftig, maar vogels zoals lijsters, mezen en roodborstjes smullen ervan. Verwacht dan ook veel vogelbezoek. In september/oktober barsten de vruchten open en verschijnen opvallende oranje zaden. Samen met het prachtige rode herfstblad een waar kleurspektakel in je tuin. Als je goed naar de vruchten kijkt, snap je waar de naam vandaan komt: het zijn net kardinaalsmutsjes. 

Sta niet raar te kijken als jouw heester in het voorjaar volledig wordt ingepakt door verschillende motten en al zijn blad laat vallen. Gelukkig herstelt hij daar ook weer van zodra de motten hun buik vol hebben of uitgevlogen zijn.  

IVN - Tuiny Forest - Vuilboom SporkehoutSporkehout (Rhamnus frangula)

De kleine witte bloemen van deze heester zijn onopvallend, maar honingbijen zijn er dol op, omdat ze bloeien van mei tot en met september. De vruchten die na de bloei ontstaan kleuren van fris groen, naar rood en uiteindelijk zwartblauw. Een mooi schouwspel. Grote lijsters hebben de besjes op hun menu staan. Dit is ook een van de weinige planten waarop de citroenvlinder haar eitjes afzet. Ook het boomblauwtje kan de weg naar jouw minibos hierdoor vinden. De rupsen eten de bladeren en ontpoppen zich later tot vlinders. 

Net zoals de kardinaalsmuts trekt deze heester ook verschillende motten aan, zoals de sporkehoutspanner en de rossige haakbladroller. Zie je opeens oranje zwellingen aan de bladeren? Dan is de parasiet puccinia coronata aan het werk geweest.

IVN - Tuiny Forest - Rode Cornoelje Rode Kornoelje (Cornus sanguinea)

Zet je deur maar alvast open voor de bijen, want die zijn fan van de roomwitte bloemen die van mei tot en met juni bloeien. Met een beetje geluk word je in september/oktober nog een keer getrakteerd op bloemen. Deze mooie opvallende struik tovert zich in de herfst om tot snoepwinkel voor vogels dankzij de glanzende zwarte besjes. Die besjes kun je koken en eten, maar ze zijn nogal bitter. Beter laten hangen voor de vogels dus. Vroeger werd hier trouwens lampenolie van gemaakt. 

In de winter verliest de rode kornoelje zijn blad, maar door de rode twijgen en takken is er nog genoeg om naar te kijken.  

Hondsroos (Rosa canina) 

Deze heester start wat later met bloeien: van juni tot en met juli. Hij maakt witte tot roze bloemen aan, waarna later prachtige oranje tot rode rozenbottels ontstaan. De bloemen worden drukbezocht door insecten, waaronder bijen. Van december tot en met februari komen vogels zoals de koperwiek en kramsvogel je tuin bezoeken om van de rozenbottels te snoepen. Als ze niet alles verorberen kun je van de rozenbottels zelf thee zetten of jam maken. Ze zitten vol Vitamine C, caroteen, vitamine B1 en B2. 

Wil je extra bloei? Snoei dan. Let wel op de doornen tijdens het snoeien en doe tuinhandschoenen aan. Voor vogels zijn deze doornen trouwens fijn: andere dieren blijven weg waardoor het een veilige plek voor ze is. 

Sleedoorn (Prunus spinosa) 

Dit is een van de eerste struiken die eind maart al uitbundig bloeien en een prachtig wit bloemendek laten zien. Ook de allereerste insecten, zoals de vroege honingbij, zweefvliegen en de sleedoornpage vinden hun weg dan naar jouw tuin. Van de bloemen kun je thee trekken.

Na de bloei verschijnen de bladeren en vanaf augustus tot na de winter hangen er blauwzwarte pruimen in. Het duurt wel even voordat die eetbaar zijn. Ze schijnen het beste te smaken als de vorst erover gegaan is, dat maakt ze zoeter. Daarvoor is de smaak nogal wrang. Van de pruimen kun je ook jam, vruchtensap of wijn maken. Als de lijsters je niet voor waren, want die lusten ook wel een hapje.