Noord-Holland
Natuur in de Buurt
vrijdag06mrt2020

Asfalt maakt plaats voor rolstoeltoegankelijk Tiny Forest in Alkmaar

Accepteer cookies
Leerlingen van basisschool Het Kompas, buurtbewoners, IVN Natuureducatie, gemeente Alkmaar en veel lokale partijen hebben op vrijdag 6 maart samen het eerste Alkmaarse Tiny Forest geplant in de Horn-Zuid. Het minibos ligt op een speciale plek, omdat er tot voor kort een asfaltplaat lag. Basisschool Het Kompas adopteert het Tiny Forest en gaat het tijdens lessen gebruiken. Zo ervaren de schoolkinderen de waarde van natuur. Bijzonder aan dit Tiny Forest is dat het rolstoeltoegankelijk is. Zo kunnen de kinderen van Stichting Klas op Wielen, die in het schoolgebouw van Het Kompas zitten, ook genieten van het bos. Buurtbewoners en vrijwilligers helpen de school bij het planten en onderhouden van het Tiny Forest, zodat het een echt buurtbos wordt. 

Kompassiebos

Kinderen van groep 5 en 6 hebben samen met vrijwilligers uit de buurt 600 bomen geplant en de andere klassen kwamen één voor één langs om hun eigen 'klassenboom' te planten. Eerder al hielpen de leerlingen met het verzinnen van een naam van hun Tiny Forest. Schoolleiding Margot Mulder: “De naam  ‘Kompassiebos’ is verzonnen door de kinderen van groep 5. De naam van de school is erin verwerkt, met daarbij het woord compassie. Compassie hebben voor elkaar en alles wat leeft.” 

Feestelijke opening

Alle leerlingen van de hele school en vele buurtbewoners verzamelden zich tijdens de feestelijke opening rondom het bos en een paar kinderen onthulden samen met Wethouder Marcel van Zon het informatiebord. Wethouder van Zon is blij met het bos op deze plek: "Zo'n asfaltplaat is natuurlijk niks, we hechten veel meer waarde aan natuur!". Natuurlijk hielp van Zon de kinderen ook met het planten van een paar bomen. 

Over Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Een belangrijk doel van een Tiny Forest is om de omgeving groener en gezonder te maken. Een Tiny Forest brengt de natuur letterlijk dichterbij. Het minibos is ook een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast zorgt het voor verkoeling op warme dagen, verbetering van de luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. IVN Natuureducatie wil meer dan 100 Tiny Forests realiseren in heel Nederland. Gemeente Alkmaar is partnergemeente en maakt drie minibossen mogelijk, waarvan die in de Horn-Zuid de eerste is. Bij de Tiny Forests in Alkmaar zijn als lokale partners ook IVN Noord-Kennemerland, Stichting Animo, Natuurgids Alkmaar en SKOA betrokken. Alkmaar