Onderzoek tijdens Bodemdierendagen leveren Tiny Forests goede cijfers op

In oktober kon iedereen meedoen met de Bodemdierendagen. Niet alleen tuinen en parken werden onderzocht op Bodemdierendag, maar ook 11 van onze Tiny Forests zijn onderzocht. Elke vierkante meter van elk Tiny Forest werd systematisch uitgekamd op de aanwezigheid van mieren, duizendpoten, regenwormen en andere groepen bodembewoners. Hoe groter de diversiteit, hoe gezonder de bodem, is het devies. Benieuwd naar het resulaat?

Kaart onderzoek TFTijdens de Bodemdieren onderzoeken honderden mensen in heel Nederland tuinen, schoolpleinen, moestuinen, groene daken, parken en zelfs plantenbakken op balkons. Dit heet burgerwetenschap of citizen science. De citizen scientists doorzoeken hun eigen zoekplek op bodemdieren in 10 verschillende diergroepen:regenwormen Fabrice Ottenburg

  • Regenwormen
  • Naaktslakken
  • Huisjesslakken
  • Spinachtigen
  • Pissebedden
  • Miljoenpoten
  • Duizendpoten
  • Kevers
  • Mieren
  • Mollen

Rapportcijfer

Alle waarnemingen worden verzameld en doorgegeven aan het NIOO-KNAW en zij genereren een score in de vorm van een rapportcijfer. Tijdens de Bodemdierendagen krijgt iedere onderzochte zoekplek dus een rapportcijfer dat aangeeft hoe het met het bodemleven is gesteld. Dat cijfer is gebaseerd op de diversiteit van diergroepen. Hoe groter de diversiteit en aantallen, hoe gezonder de bodem, is het devies.
Een groene tuin scoort daardoor vrijwel zeker hoger dan een plantenbak op het balkon. Dat is niet erg, want het is voor iedere citizen scientist juist de uitdaging om komend jaar iets aan te passen waardoor het cijfer volgend jaar, tijdens de Bodemdierendagen 2021, iets hoger is dan nu.

Rapportcijfers bodemonderzoek 11 Tiny Forests

  Tiny Forest Rapportcijfer
1 TF Gouwse Bos Zaanstad      9,9
2 TF Groene Woud Zaanstad 9,9
3 TF Odytrees Cascadepark Almere 7,4
4 TF Bostimist Almere 5,4
5 TF Mathaaibos Nobelhorst Almere 8,2
6 TF Muziekplein Utrecht 6,5
7 TF Eigenwijze Artan Utrecht 8,9
8 TF Kristalbos Delft 7,2
9 TF Schoenmakersplantage Delft 8,2
10 TF Bosplein Ede 4,6
11 TF Harendonksplekske Den Bosch 8,2

De spreiding in de scores wordt onder andere veroorzaakt door de verschillende leeftijden van de Tiny Forests en het gebruik van de bossen door schoolkinderen.

Opvallend is dat beide Tiny Forests in Zaanstad, namelijk Groene Woud en Gouwse Bos hoog scoren met een 9,9. Dit zijn tevens de twee allereerste Tiny Forests die op 10 december 2015 zijn aangelegd.

Gevonden bodemdieren TF

IVN erg blij met ons rapportcijfer

Als IVN Natuureducatie zijn we erg blij met onze rapportcijfers. Daarbij ontvingen we ook mooi commentaar in ons rapport over het onderzoek in Tiny Forests: “Tiny Forests hebben bodemdieren veel te bieden. Het algemene rapportcijfer is dus even hoog als voor groene tuinen. Niet op iedere plek is alles aanwezig, maar wat niet is kan nog komen. Het aantal Tiny Forests groeit, en het is interessant om de ontwikkelingen de komende jaren te volgen!

Torentje van Rutte kijkt uit op 2 na beste bodem van NL

Dit jaar werd ook voor het eerst het eilandje in de Hofvijver onder toezicht van premier Rutte beoordeeld. De eerste officiële waarneming op het eilandje leverde maar liefst het rapportcijfer 9,1 op voor het bodemleven. Maar is het bodemleven op een verlaten stadseiland nu anders dan anders? Voor de Hofvijver vielen verschillende dingen op. “Er leeft veel meer dan gedacht,” zegt initiatiefnemer en bodemkenner Gerard Korthals van het Centrum voor Bodemecologie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Van die hoofdgroepen liet alleen de mol verstek gaan op het eiland in de Hofvijver. “Hoewel dit dier toch echt goed kan zwemmen.”

Accepteer cookies
Bekijk de Bodemdierendag resultaten

Wat zal ons het volgende jaar brengen? Heroveren de pissebedden in 2021 de koppositie? Scoren er meer tuinen hoog? Tussen 24 september en 6 oktober gaan we weer op zoek! Meer weten over Bodemdierendagen

Achtergrond onderzoek

Wageningen Environmental Research (WENR) monitort structureel 11 Tiny Forests. Het onderzoek wordt mede uitgevoerd in samenwerking met tientallen speciaal getrainde IVN-vrijwilligers, ofwel citizen scientists. Zij monitoren sinds februari 2019 11 Tiny Forests in Almere, Delft, Den Bosch, Ede, Utrecht en Zaanstad.

Bron: Bodemdierendagen en Fabrice Ottburg

Foto’s bodemdieren en Tiny Forest onderzoek door Fabrice Ottburg, onderzoeker van Wageningen University and Research.