Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag04mei2021

Zomer in het Tiny Forest

Het zonnetje schijnt, je kunt ‘met zonder’ jas naar buiten en alle planten staan weer vol in blad. Een heerlijke tijd om, in de schaduw van de bomen, in het Tiny Forest te zijn. Wat dacht je van een picknick in het Tiny Forest? Neem wat kleden mee en laat iedereen zijn 10-uurtje of lunch meenemen. In het buitenlokaal of op kleedjes in en rond het bos is het al snel gezellig!

Helemaal slim is als je de picknick met een les combineert. Doe bijvoorbeeld eerst één van onderstaande lessen en sluit af met de picknick. Hieronder staan een aantal zomerse lessen. Je vindt de uitgebreide beschrijving in het Tiny Forest Lespakket. Benodigde materialen zitten in de Tiny Forest Lesbox.

tiny-forest-ranger-lesbox

Heb je kleuters of onderbouw?

Tiny Five

In de zomer zijn de meeste kriebeldiertjes in het Tiny Forest druk op zoek naar eten. Ook zorgen ze nu voor nakomelingen. Ga eens op safari in het Tiny Forest en ontdek welke diertjes er leven. Sluip met je groep het bos in en spot een spin tussen de bladeren of een pissebed onder een boomstam. Wie heeft als eerste de Tiny Five? Dat zijn de mier, pissebed, bij, spin en het lieveheersbeestje.

kriebeldiertjes

Beestjes natekenen

Laat de leerlingen het mooiste diertje uitkiezen en deze eens van heel dichtbij bekijken. Al die mooie details; het lijkt wel een kunstwerk! Tijdens deze les tekenen de leerlingen deze diertjes na. Je vindt deze les onder de titel ‘beestjes natekenen’ in het Tiny Forest lespakket voor groep 1 t/m 4 (les 10, pagina 17). Tekenmateriaal verzamel je van te voren zelf. Tip: maak van een stuk karton en een postelastiek een klembord op maat!

Heb je groep 5-6?

Supersoorten

Ontdek Supersoorten in het bos Als Tiny Forst Ranger ken je jouw bos natuurlijk heel goed. Met alles wat daarin voorkomt: de planten, de dieren en de bodem. Tijdens de les ‘Supersoorten’ onderzoeken de leerlingen welke soorten er allemaal zijn. Per onderwerp zoeken ze een ‘recordbreker’, iets dat valt in het ‘Guinness Book of Bos Records’. Doen jullie mee? Je vindt deze les onder de titel ‘Supersoorten’ in het Tiny Forest lespakket voor groep 5 en 6 (les 1, pagina 7).

Open een ‘Tiny Forest Reisbureau’

Open je eigen Tiny Forest Reisbureau en laat anderen meegenieten met jullie Tiny Forest. Wat mag je niet missen als je het Tiny Forest gaat bezoeken? Wat kun je er beleven en ontdekken? Leerlingen van groep 5-6 maken een reclameposter, folder of een filmpje over hun Tiny Forest. Je vindt deze les onder de titel ‘Reisbureau Tiny Forest’ in het Tiny Forest lespakket voor groep 5 en 6 (les 1, pagina 13).

Tiny forest reisbureau

Heb je bovenbouw?

Funda voor dieren

Het Tiny Forest is een aantrekkelijke plek omdat er voedsel en beschutting is. Daar willen dieren graag wonen! In deze les ‘verkopen’ de leerlingen het Tiny Forest aan een dier dat in hun bos mag komen wonen. Waarom is het Tiny Forest een fijne plek voor dit dier? Ze maken een aantrekkelijke ‘Funda’-verkoopadvertentie van het bos voor het dier. Je vindt deze les onder de titel ‘Funda voor dieren’ in het Tiny Forest lespakket voor groep 7 en 8 (les 6, pagina 33).

Speel de Bijenrace

Ontdek hoe een Tiny Forest insecten kan helpen! Speel samen het spel Bijenrace en leer spelenderwijs over bestuivende insecten. Waar zijn ze goed voor, wat helpt bestuivers en wat zijn bedreigingen voor hen? Je vindt deze les onder de titel ‘Bijenrace’ in het Tiny Forest lespakket voor groep 7 en 8 (les 3, pagina 21).

Bijenrace