Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag05nov2018

Word Tiny Forest onderzoeksvrijwilliger

Update: in verband met het grote aantal aanmeldingen dat we hebben mogen ontvangen, is het aanmeldformulier momenteel gesloten. We gaan kijken of we meer plekken voor onderzoeksvrijwilligers mogelijk kunnen maken. Via de Tiny Forest nieuwsbrief houden we je op de hoogte. 

IVN-leden kunnen zich nog t/m eind december aanmelden via de mail. Stuur daarvoor een mailtje met je NAW-gegevens, bij welke IVN-afdeling je actief bent en in welke Tiny Forest je onderzoek wil doen naar: tinyforest@ivn.nl

Ben je een expert op het gebied van soortendeterminatie? Zowel IVN-leden als niet-leden kunnen zich nog aanmelden. Stuur daarvoor een mail met je NAW-gegevens en een korte motivatie naar: tinyforest@ivn.nl

Wil jij helpen met onderzoek doen naar biodiversiteit in de Nederlandse Tiny Forests? De komende jaren onderzoeken IVN en Wageningen Environmental Research het effect van deze minibossen op de verscheidenheid aan planten en dieren. Het onderzoek start in februari 2019 in vijf Tiny Forests in de steden Almere, Delft, Ede, Utrecht en Zaanstad. De hulp van vrijwilligers is daarbij onmisbaar. Lijkt het je leuk om mee te helpen aan dit onderzoek? Zowel experts op het gebied van soortendeterminatie als enthousiaste beginners kunnen zich aanmelden.

Wie zoeken wij?

Wij zijn op zoek naar twee typen vrijwilligers:

 1. De enthousiaste beginner
 2. De expert

Beginner

Voorkennis is niet vereist. Je krijgt een training van Wageningen Environmental Research over hoe je planten en dieren kunt herkennen en monitoren. Daarnaast word je ondersteund met zoekkaarten en krijg je een onkostenvergoeding. Van jou vragen we enthousiasme en commitment voor minimaal een jaar.

Expert

Ben jij in staat om flora en fauna op soortniveau te determineren en is het voor jou een koud kunstje om een kelderpissebed te onderscheiden van een ruwe pissebed? Meld je dan aan als vrijwillige experts en maak deel uit van ons mobiele onderzoeksteam. In de maanden april tot en met augustus ga je eenmaal per maand naar een van de vijf genoemde steden om vrijwilligers te ondersteunen met het determineren van flora en fauna.

Wat vragen we van je?

 • Een keer per maand een onderzoeksronde in jouw Tiny Forest uitvoeren (hier ben je ongeveer 1,5 tot 2 uur per ronde mee bezig).
 • Jouw waarnemingen digitaal vastleggen en naar ons opsturen (per ronde 1 uur).
 • Je bent bereid om minimaal een jaar mee te doen. Als je het leuk vindt mag je ook langer betrokken blijven bij het onderzoek, graag zelf. Het onderzoek loopt tot 2021.

Wat krijg je?

 • Kans om bij te dragen aan de internationale Tiny Forest beweging. Met deze data kunnen we nieuwe gemeenten, bedrijven en particulieren motiveren om ook een Tiny Forest te planten.
 • Eendaagse training van Wageningen Environmental Research om een Tiny Forest op wetenschappelijke manier te onderzoeken.
 • Leuke samenwerking met gelijkgestemde mensen en toegang tot de online Tiny Forest onderzoekscommunity op Ons IVN.
 • Veldwerkmaterialen, inclusief alle benodigde zoekkaarten.
 • Gratis toegang tot de jaarlijkse Tiny Forest inspiratiedag voor onderzoeksvrijwilligers.
 • Reiskostenvergoeding tot een maximum van € 20,- per keer.

Lijkt het je leuk om mee te helpen aan dit onderzoek?

Meld je aan!