Tiny Forest
Natuur in de Buurt
vrijdag05apr2019

Win een minibos!

Update winactie: Het is helaas niet meer mogelijk om aan de winactie deel te nemen. De winnaar ontvangt binnenkort bericht. 

Heb jij het minibos op station Amsterdam Centraal al gezien? Dit pop-up Tiny Forest staat vol bomen en planten die je ook tegenkomt in nationaal park Zuid-Kennemerland. Na 12 april heeft het bos een nieuw baasje nodig. Wil jij dit minibos (12 m2) in jouw achtertuin? Begin april kon je meedoen door ons in maximaal 50 woorden te laten weten waarom jij de ultieme bosbaas bent!

Welke bomen staan er in dit minibos?

Nationaal park Zuid-Kennemerland is een afwisselend gebied, variërend van open duinen tot gemengde bossen. Hierdoor blijf je je als bezoeker verwonderen over het landschap en kun je tijdens een bezoek veel verschillende dier- en plantsoorten tegenkomen.

Vanaf de kust gaat het strand over in stuivende duinen, duingraslanden en struweel, met bijvoorbeeld duindoorns, meidoorns en duinrozen. De struiksoorten hebben lange stekels om zich te beschermen tegen de grote grazers die in het gebied lopen. In dit open duingebied voelen nachtegalen, konijnen en reeën zich thuis. Wanneer je meer landinwaarts gaat kom je steeds hogere begroeiing tegen, wat uiteindelijk over gaat in dicht bos, met berken en lijsterbessen, beuken en eiken. Daar vind je typische bosdieren, zoals spechten, eekhoorns en vleermuizen die hoog in de bomen holtes en nesten maken om in te wonen.

In het Tiny Forest op Amsterdam Centraal zie je veel verschillende soorten uit nationaal park Zuid-Kennemerland. Als jij dit bos wint, dan ben je de eerste inwoner van Nederland met een stukje Nationaal Park in je achtertuin. Op 12 vierkante meter planten we maar liefst 33 bomen en struiken: duindoorn, meidoorn, duinroos, berk, lijsterbes, beuk en eik.

NS Buitenpoorten

Tiny Forest Zuid-Kennemerland is onderdeel van de campagne Buitenpoorten van NS. Met de campagne wil NS Amsterdammers laten zien dat ze per trein binnen een half uur in Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn. Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen, zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. De Buitenpoort op station Santpoort Noord grenst aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

Update: Het is helaas niet meer mogelijk om aan de winactie deel te nemen. De winnaar ontvangt binnenkort bericht.