Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag07sep2020

Van idee tot Tiny Forest

De komende jaren legt IVN Zuid-Holland in 16 gemeentes minimaal 3 Tiny Forest aan. Dat doen we niet alleen, maar samen met gemeentes, scholen en buurtbewoners. Eén van die buurtbewoners in Katja Jordanova, initiatiefnemer van een Tiny Forest in Leiden. Wij spraken Katja Jordanova over “haar” Tiny Forest en andere groene initiatieven in de buurt.

Voor we het over Tiny Forest gaan hebben, wil je eerst iets over jezelf vertellen?

Natuurlijk, ik ben Katja! Ik ben moleculair bioloog en werk als onderzoeker bij de universiteit. Daarnaast ben ik al meer dan 10 jaar actief bij twee vrijwilligersgroepen in de buurt, namelijk Groengroep Groenoord Zuid en Maregroen. Die eerste is een afwisselende groep van enthousiaste buurtbewoners, Maregroen is een groep vrijwilligers van de Vrije School Mareland. Met deze groepen proberen we de buurt te vergroenen en meer biodivers te maken. En dat gaat best goed. Zo hebben we in overleg met de gemeente meerdere kinderspeelplaatsen in de buurt vergroend, maar doen we soms ook aan guerrilla vergroeningen, haha!

En nu heb je je dus ingezet voor een Tiny Forest. Hoe ben je op Tiny Forest terecht gekomen en waarom heb je je aangemeld als initiatiefnemer?

Toen we hoorde van het Tiny Forest-project van IVN dachten we gelijk: dat is ideaal! En dus zijn we er gewoon mee begonnen. Vanwege het educatieve karakter van het bos zijn we bij de school begonnen. Gelukkig reageerden zij heel positief! Natuurlijk was er wel wat voorzichtigheid, want iedereen heeft het druk, maar gelukkig zagen ze het wel zitten. Ik denk wel dat het scheelt dat deze school al veel met groen doet. De kinderen zijn veel buiten en de school heeft een groen schoolplein dankzij de inspanningen van Maregroen en de leerkrachten.

Tiny Forest vlinders

Nu staat het Tiny Forest er, hoe is dat proces verlopen?

Nadat we ons hebben aangemeld en als locatie waren uitgekozen, mochten we met het ontwerp aan de slag. Ook hebben we de contacten met de school verder gelegd en IVN aan de juiste mensen gekoppeld. Die samenwerking verliep erg goed! Met de gemeente gaat het proces soms wat moeizaam, maar volgens mij ervaart bijna iedereen die iets met vrijwilligers voor elkaar wil krijgen dat wel. Het is zeker geen onwil bij de gemeente, maar in de praktijk merk je dat het een grote organisatie is waar niet altijd de juiste lijntjes tussen verschillende mensen liggen. Dat merken we ook bij andere projecten in de wijk, maar na 10 jaar samenwerken kennen we elkaar wel en gaat de communicatie steeds beter.

Afgelopen maart mochten we gaan planten en dat zou een groot feest worden. Helaas ging dat door corona niet door en daar baalden de kinderen wel van. Zelfs de kleuters waren enthousiast en iedereen wilde een boom planten. Toch waren we blij dat het bos wel geplant is, inmiddels staan de boompjes er mooi bij en komen de kinderen uit de buurt af en toe kijken! Ondanks de droogte na het planten heeft zo’n 95% van de bomen het gered, daar was ik blij verrast door. Tegelijkertijd groeien de kruiden ook flink door en die kunnen de jonge boompjes verstikken. De komende tijd ben ik regelmatig aan het wieden, zodat het minibos er weer mooi bij staat als de scholen weer beginnen. Het zou leuk zijn als we dan alsnog een feestje kunnen vieren!

Tiny Forest

Wat is voor jou een hoogtepunt tot nu toe?

Oh, dat vind ik lastig. Eigenlijk denk ik dat het echte hoogtepunt nog moet komen, wanneer we samen met de buurt en de school alsnog het feestje kunnen vieren. Maar laatst had ik wel een bijzonder moment, toen ik foto’s ging maken in het Tiny Forest. Er zat al zoveel leven in het bos! Heel veel verschillende dieren, een enorme diversiteit. Het was heerlijk om te zien dat het bosje nu al zoveel oplevert en dat de kinderen heel wat te onderzoeken hebben strakjes.

Je hebt nu bijna het hele proces van Tiny forest doorlopen, van initiatief indienen tot aanplanten en beheer. Zou je anderen ook aanraden initiatiefnemer te worden?

Ja zeker! Het levert zoveel op en de wijk krijgt er een mooi stuk natuur bij. Het kan soms wel moeilijk en uitdagend zijn, maar laat je vooral niet ontmoedigen. Het resultaat is het wel waard!