Tiny Forest
IVN
zondag19mei2019

Trudie wint een minibos in haar tuin

Begin april stond er op station Amsterdam Centraal een heus minibos. Voorbijgangers konden dit 'pop-up' Tiny Forest van 12 m2 winnen om in de tuin te planten. Het minibos was onderdeel van de campagne Buitenpoorten van NS. Met de campagne wil NS Amsterdammers laten zien dat ze per trein binnen een half uur in Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn. Trudie uit Alpen aan den Rijn is de gelukkige winnaar en is nu officieel het nieuwe 'baasje' van dit bos. 

Wauw, gefeliciteerd met je minibos!

Ik zag de winactie en wilde graag een Tiny Forest in mijn voortuin. Er is genoeg ruimte en hierdoor kunnen ook voorbijgangers de ontwikkelingen volgen van het groeien en bloeien. Als het in de achtertuin zou zijn, zou dit niet het geval zijn.

Het minibos van Trudie

Waarom wilde je graag een Tiny Forest in je tuin?

Mijn connectie met de natuur is begonnen in mijn jeugd. Veel buiten spelen, in bomen klimmen en slootje springen. Later ging ik meer wandelen in de natuur, die werking is zo geweldig. Later integreerde ik dat ook in mijn werk als rouw-en verliesbegeleider. Omdat ik meer wilde leren over de natuur, heb ik de IVN Natuurgidsenopleiding afgerond. Via deze weg werd ik onderzoeksvrijwilliger bij Tiny Forest Muziekplein in Utrecht, waar we de biodiversiteit monitoren voor de universiteit van Wageningen. Daarom ben ik benieuwd hoe dit bos zich zal ontwikkelen en of er dan overeenkomsten zijn of juist niet.  

Het minibos van Trudie

Hoe ging het planten?

De tuin werd leeggehaald en met nieuwe grond vermengd. Daarna werden de bomen werden in overleg geplaatst. Hierbij kreeg ik goed advies. Als laatste kwam er een  mulchlaag van stro overheen, om het bos en de bodem te beschermen.

Krijg je veel reacties op je minibos?

De reacties zijn heel verschillend. 'Echt een actie voor jou!' lachen ze wel eens. Wat betreft de mulchlaag vinden mensen het over het algemeen niet zo mooi, maar die is wel erg belangrijk. Ik denk dat de mensen over het algemeen het wel leuk vinden, maar de bomen en struiken zijn nog klein en ze hebben ze geen idee wat of hoe het gaat worden. Het staat er natuurlijk ook pas een week. De knoppen van de bladeren zijn net opengegaan of zijn nog heel klein. Ik vind het geweldig om een eigen minibos te hebben!

NS Buitenpoorten

Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen, zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. De Buitenpoort op station Santpoort Noord grenst aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op station Amsterdam Centraal stond een week lang in het midden van de IJ-passage 'pop-up' Tiny Forest Zuid-Kennemerland. Dit minibos vol bomen en planten uit Nationaal Park Zuid-Kennemerland had daarna echter een nieuw baasje nodig. NS vond het een leuk idee om dit minibos weg te geven en IVN zette een winactie op. Op 9 mei plantte Hoek Hoveniers dit minibos aan bij Trudie in de voortuin.