Tiny Forest
Overig
woensdag10mrt2021

Tiny House met Tiny Forest: een jaar later

Een jaar geleden startte Kelly met haar grote kleine droom: een Tiny House mét een Tiny Forest ernaast. Inmiddels staat haar Tiny Forest ruim een jaar in de grond. We zijn benieuwd hoe het nu met Kelly gaat. Hoe is haar Tiny Forest tot stand gekomen? En hoe ziet het er nu uit?

Nadat mijn Tiny House af was, ben ik gelijk doorgegaan naar mijn volgende project: het Tiny Forest! In februari 2020 begonnen we met de voorbereidingen. De grond voorbewerken, graven en composteren. Ik ben pas laat in het seizoen begonnen met planten, zo eind maart. Tijdens de eerste lockdown had ik ineens veel tijd, maar het was soms lastig om hulp te vinden. Gelukkig heb ik een aantal handige en betrokken vrienden. De één kon me helpen met de graafmachine en ik had lokale adresjes waar ik bijvoorbeeld de houtsnippers op kon halen. 

Kelly Robson - Tiny House met Tiny ForestTiny House met Tiny Forest: een jaar later

 

 

 


Foto 1. Kelly voor haar                                         Foto 2. Kelly voor haar 
Tiny House in 2019                                               Tiny House in 2021

Yes, een worm!

Veel mensen die een Tiny House willen, hebben de wens om dit huisje ergens in de natuur te plaatsen. Vaak is dit helaas niet mogelijk, vanwege bestemmingsplannen of er is te weinig ruimte. Het mooie van een Tiny Forest, is dat je niet direct in de natuur hoeft te wonen, je kunt juist je eigen stukje bos creëren. Mijn Tiny Forest staat in een nieuwbouwwijk, waar eerst een oud maisveld in de buurt was. Omdat het allemaal zo nieuw is, is er nog niet zoveel natuur. De biodiversiteit stelde daar niet veel voor. Ik kan echt blij worden als ik nu ineens vogels en insecten in mijn Tiny Forest zie. Als je het eerste lieveheersbeestje ziet. Of dat ik ineens denk: ‘Yes, een worm!’ Dat betekent dat het goed gaat met de bosbodem.

Tiny Forest

Hoe was de cursus Tiny Forest Plantmethode?

Voordat ik begon met mijn eigen Tiny Forest, heb ik de cursus Tiny Forest Plantmethode gevolgd. Hierbij heb ik zowel online als fysiek veel geleerd en heb ik leuke mensen leren kennen. Het meest waardevol vond ik dat we met de hele groep op excursie gingen naar het Tiny Forest van onze cursusleidster. Toen ik het Tiny Forest met eigen ogen zag was het voor mij meteen duidelijk: ah, dus dít is de bedoeling! Het is ook veel leuker dan zoiets uit een boekje te leren. 

Een bosje voor alle seizoenen

Bijna alle planten zijn goed aangeslagen. De planten die het niet hebben gehaald, zijn op één hand te tellen. De zandgrond is hier in Limburg wel een uitdaging. De mulchlaag van houtsnippers helpt wel goed om de grond vochtig te houden. Zelfs met de droogte en de hitte afgelopen zomer, hebben de boompjes het goed gedaan. Wat ik ook leuk vind is dat we ook veel wilde fruitsoorten hebben geplant zoals appelbessen en duindoorn. Dan pluk je letterlijk de vruchten van je Tiny Forest

Welke reacties krijg je op jouw Tiny Forest?

De meeste mensen in mijn omgeving reageren erg positief. Maar sommige mensen vinden de plantmethode wel een beetje vreemd. Vooral omdat de planten dicht op elkaar staan en je het bos daarna met rust laat, dus niet gaat snoeien. Als ik het uitleg, vinden ze het vaak juist wel leuk. Ik zie dat het werkt, want er bloeit in het vooral al van alles.

Mijn dochtertje vindt het fantastisch. Ze hielp fanatiek met het planten van de boompjes en verwondert zich over van alles wat er groeit en kruipt. Vooral de eetbare planten vindt ze leuk om te proeven, zoals de vlierbes. Het liefst ‘knuffelt’ ze de planten en het valt haar direct op als er weer knoppen uitkomen. Mijn interesse voor de natuur is ook wel gegroeid, door zo intensief met een Tiny Forest bezig te zijn. Binnenkort ga ik ook helpen bij een buurtproject om bomen te planten, dus het 'groene' vuurtje is zeker aangewakkerd!

Wil je ook deelnemen aan de Cursus Tiny Forest plantmethode?

Meld je aan