Tiny Forest
Bomen & Struiken
woensdag12mei2021

Tiny forests zijn hip en lekker compact: ‘Je hoeft hier geen uren te blijven’

Enge bosjes? Saaie bosjes? Nee, hippe bosjes! Van minibos, voedselbos tot speelbos: alle bosjes zijn hot. Vooral de tiny forests zijn super populair. Overal zie je ze verschijnen, een bos niet groter dan een tennisbaan. Maar waarom eigenlijk? En wat kan je ermee?

Dit artikel verscheen in AD Alphen aan de Rijn op 9 mei 2021
RedacteurMorvenna Goudkade

Tiny forests vind je opeens overal, van Nieuwkoop tot Zuidplas, van Hazerswoude tot Mijdrecht, van Wilnis tot Waddinxveen. In de wijk Kerk en Zanen in Alphen, langs de Afrikalaan, staat het oudste minibos van het Groene Hart. Heel eerlijk, als je niet weet dat het een tiny forest is, fiets of loop je er zo aan voorbij. Maar er staat een groot bord met veel uitleg, speciaal gericht op kinderen. 

Want een tiny forest is vooral bedoeld als ‘buitenlokaal’ voor basisscholen. En daarnaast als buurtvoorziening. En dat is leuk, vindt buurtbewoner Michel van der Lingen, die net zijn hond uitlaat. ,,Het is een mooie aanvulling op de wijk. Zelf kom ik er niet echt, maar mijn jongste loopt hier regelmatig doorheen.”

Spitwerk

Aangeplant eind 2018, begint het minibos in Kerk en Zanen aan het derde seizoen. Wim Dieho (68), al jarenlang vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) in Alphen, is er al een tijdje niet geweest, vertelt hij. ,,Ik ben benieuwd hoe het er uitziet. Het is een beetje een ruig hoekje, vroeger zat hier een enorm braambos. Ondanks flink spitwerk komen er nog regelmatig braamstruiken op. Vorig jaar hebben we drie keer in het bos gewerkt om die weg te halen. Sommige bewoners klagen wel dat het verwilderd is. Kan het niet wat netter, vragen ze. Maar het is wel natuur, hè?” 

De Alphenaar die nauw betrokken was bij de aanplant van het minibos, heeft kleindochter Ylva Manten (4) bij zich, voor de gelegenheid gekleed in prinsessenjurk. We gaan door het hekje en komen meteen op een open plek met boomstamzitjes. ,,Hier kunnen de schoolkinderen zitten als ze een buitenles hebben”, wijst Dieho. We maken een klein wandelingetje door het bosje. ,,Het is hier lekker gegroeid”, vindt de IVN’er. 

Brandnetel

Ylva stapt voorzichtig mee met opa. Wat zou ze leuk vinden om te doen in het bos? De kleine meid kijkt zeer bedenkelijk, maar komt uit op ‘lieveheersbeestjes zoeken.’ Ze gaat het proberen, maar grijpt bijna in een brandnetel. ,,Pas op”, roept haar opa.

Terwijl opa Wim uitlegt wat er allemaal leeft en groeit in het minibos, begint het flink te regenen. Kleine Ylva blijkt goed voorbereid, ze heeft haar roze paraplu meegenomen en roze regenlaarsjes aan. Een groepje kinderen, met capuchons op, rent door de regen naar het tiny forest. Fenne, Yfke en Brent Rijlaarsdam wonen in de wijk en hebben bezoek van neef Storm en nichtje Doutzen uit Friesland. ,,Wij komen hier wel vaker”, vertelt Fenne. ,,Er is hier een leuk paadje met boomstammen.”

Handig

Vanaf de start zijn twee basisscholen uit de buurt gekoppeld aan het tiny forest: de Meridiaan en Vianova. Leerkracht Jessika van den Akker van de Meridiaan noemt het minibos ‘leuk, maar wel een beetje ver’. ,,Het is ruim een kwartier lopen met de kinderen. Vooral met de kleintjes is dat best een eind en als er dan kinderen naar de wc moeten, zit je wel ver uit de buurt. Het meest handig is als een tiny forest direct bij school ligt.”

Mede door de coronatijd zijn de buitenlessen op een laag pitje geraakt, zegt Van den Akker. ,,Maar als het allemaal weer normaal wordt, zullen we het vast weer oppakken.” In het tiny forest is Ylva er wel klaar mee. ,,Naar huis?”, vraagt ze. ,,Die wil nu met haar poppen spelen”, knikt opa Wim. ,,Je hoeft hier ook geen uren te blijven. Voordeel van zo’n compact bos.”

Foto: Frank de Roo