Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag01okt2019

Tiny Forest voor scholen

Hoe zorg je voor een optimale natuurbeleving van het Tiny Forest? Projectleider Eveline ontwikkelde samen met het Tiny Forest Educatie-team een leerzaam scholenprogramma, inclusief lespakketten, een lesbox en een training voor de leerkrachten.

'Ik weet nog wel dat ik vroeger op school meedeed aan de boomplantdag. Dat vond ik zo leuk! Zo'n herinnering blijft je altijd bij. Met het Tiny Forest scholenprogramma, willen we alle kinderen dit soort onvergetelijke natuurervaringen aanbieden.

Een klein bos biedt ruimte voor grote ontdekkingen: er is van alles te beleven én te leren. De plantdag is een ontzettend leuke aftrap van het Tiny Forest, maar dan begint het eigenlijk pas. Door Tiny Forest in het schoolprogramma te integreren, bouwen de kinderen een duurzame band met het bos op. In de lessen ontwikkelen de leerlingen zich spelenderwijs in taal, rekenen, creativiteit, bewegen en natuur. Je kunt er samen een sprookje beleven, met een kabouterpad het bos beter leren kennen, rekenen met takken en noten en letters ontdekken.

Uitproberen maar!

Afgelopen najaar zijn we gestart met het geven van trainingen voor de leerkrachten in het basisonderwijs. In de eerste training bereiden ze zich voor op het Tiny Forest avontuur. Niet alle leerkrachten hebben ervaring met buiten lesgeven. Wat kun je allemaal in een Tiny Forest doen? Hoe gaat dat? Waar let je op? De leerkrachten oefenen zo eerst zelf met de activiteiten en ervaren ze hoe het is.

Samen met het bos opgroeien

Het programma van groep 1 t/m 4 is vooral gericht op ontdekken en beleven. Vanaf groep 5 worden de leerlingen opgeleid tot Tiny Forest Rangers, als het ware de boswachters van hun eigen minibos. Ze leren welke planten en dieren er leven, of het bos gezond is, of het goed groeit, waar de beste verstopplekjes zijn en hoe je er kunt overleven. Maar de Rangers hebben nóg een taak: andere mensen enthousiast maken en laten zien hoe leuk en fijn het bos is! In groep 6 gaan deze goed getrainde Rangers aan de slag met het Rangerprogramma, waarbij ze zelfstandig met opdrachten aan de slag kunnen.

Tijdens de tweede training is er een terugkoppeling. Zowel voor de leerkrachten als de leerlingen kan het even wennen zijn om naar buiten te gaan. Kinderen krijgen ineens de ruimte om te experimenteren en dat kan soms rommelig verlopen. Dat hoort er gewoon bij, maar in de training krijg je handvatten om hier mee om te gaan. Als kinderen al vanaf groep 1 gewend zijn om buiten les te krijgen, wordt het voor de kinderen steeds gewoner.

Als extraatje hebben we ook Happenings ontworpen, iets grotere activiteiten die de beleving van het bos compleet maken. Bijvoorbeeld koken boven een kampvuur, een groot bos bezoeken of een nachtje slapen in het Tiny Forest. Zo'n beleving is toch fantastisch?’

Tiny Forest Rangers lesprogramma

Meteen aan de slag met je klas? Ontvang het digitale lespakket Tiny Forest. 

Download het lespakket gratis

 

Lespakket uittesten?

IVN is erg benieuwd hoe scholen de lespakketten ervaren. Omdat we altijd willen verbeteren, is feedback is erg welkom. Ben jij leerkracht en vind je het leuk de lespakketten uit te proberen? Stuur een mail naar Eveline.