Tiny Forest
Natuur in de Buurt
woensdag10mrt2021

Tiny Forest in coronatijd

Ook tijdens de coronaperiode gebeurt een heleboel rondom Tiny Forest. Soms wat anders dan gepland, maar met een beetje creativiteit is er veel mogelijk; van online Tiny Forest gastlessen voor de rangers tot coronaproof plantdagen.

Online gastlessen

Voorafgaand aan de plantdag krijgen de kinderen vast een Tiny Forest voorproefje. De online les zorgt voor frisse energie en voorpret bij de kinderen, zodat ze er op de plantdag helemaal klaar voor zijn. Via het digibord krijgen ze uitleg van de 'digitale bosjuf' over hun minibos, de taken als Rangers en een leuke quiz. Bij het goede antwoord mogen de kinderen zitten of staan, zo is de les toch nog actief. 

Online gastles Tiny ForestNa de gastles mogen de kinderen aan deTiny Forest slag met het kleuren van boomlabels, die ze daarna aan hun eigen boompje hangen. De klassen die helaas niet konden planten, mochten 'mini Tiny Forests' geknutselen. 

Tiny Forest bosjuf Esmeralda: 
'De kinderen zijn erg nieuwsgierig. Tijdens de les stelden ze mij ook vragen, bijvoorbeeld: 'Wat is uw lievelingsboom?' Dan vertel ik trots dat dat de zwarte els is, die voor mijn huis staat. Dat enthousiasme van de kinderen merkte ik daarna ook goed. De kinderen herkenden me direct op de plantdag en wisten ook daarna veel te vertellen. Een meisje (7 jaar) jaar zei na afloop: Dit is de beste dag van m'n leven!'

Tiny Forest

Bak vol vrolijkheidTiny Forest

De kinderen van stichting Bram, die vaak een lichamelijke of geestelijke bepertking hebben, maakten op een andere manier kennis met het Tiny Forest gevoel. Door lekker met je handen te voelen in een bak gevuld met grond, stro en restjes gras, komt de natuur ook voor hen dichtbij. Juist door alle zintuigen te stimuleren, ontstaat er een bijzonder moment.

Tiny Forest plantdagen

De plantdagen gingen, net als de reguliere lessen, gewoon door voor de kinderen. Zeker na de periode van thuisonderwijs, was het één groot feest om lekker naar buiten te gaan 'Oh, ik kan niet kiezen welke boom we gaan adopteren! Ik vind ze allemaal zo mooi', zei een jongetje op de plantdag in Ridderkerk.

De nieuwe Tiny Forests staan in Haarlem Schalkwijk, De Ronde Venen, Helmond, Zaandstad, Ridderkerk, Barendrecht, Utrecht en Bussum. Er werd goed rekening mee gehouden dat er maar één klas tegelijk bezig was en dat extra mensen, zoals bezoekers en pers op afstand bleven. Benieuwd hoe het was? Bekijk het filmpje van de plantdag in Barendrecht. 

Accepteer cookies