Tiny Forest
Bomen & Struiken
vrijdag24sep2021

Tiny Forest in aflevering van VPRO Tegenlicht

De natuur is veerkrachtig en natuurherstel blijkt wonderbaarlijk snel mogelijk, als de juiste voorwaarden worden gecreëerd. VPRO Tegenlicht presenteert een voorhoede van daadkrachtige en succesvolle natuurherstellers in Europa, die ieder op hun eigen manier de biodiversiteit een enorme boost geven. Ondernemende boeren lopen daarbij vaak voorop. Hoe werken zij samen met de natuur? En hoe ziet onze relatie met de andere diersoorten eruit als de natuur weer een plek krijgt?

Het boerenbedrijf gaat er in de toekomst heel anders uitzien en veel boeren willen dat ook. De boer is niet meer de boosdoener die niet wil veranderen, maar vaak juist de hoeder van 'nieuwe' natuur en daarmee ook de snelste en goedkoopste schakel in herstel van biodiversiteit en CO2- en stikstofreductie. In de Ooijpolderbij Nijmegen en in een dorp in Friesland is Tegenlicht getuige van win-winsituaties voor boer, landschap en natuur.

In Zürich kiest het Crowther Lab voor een digitale benadering van natuurherstel. De onderzoekers koppelen gigantische datasets over inheemse plantensoorten, uit 50.000 verschillende bronnen, aan zeer gedetailleerde Google Earth scans van het aardoppervlak. Zo brengen ze mogelijke plekken voor het succesvol aanplanten van nieuwe natuur in kaart. Hoe kan deze futuristische benadering bijdragen aan wereldwijd herstel van biodiversiteit?

In het Făgărașgebergte in Roemenië kochten ecologen na de val van Ceaușescu 25.000 hectare bos met geld van rijke filantropen, met als doel de boskap en de jacht op wilde dieren te stoppen en de natuur er met rust te laten. Het resultaat: honderden beren, wilde zwijnen, herten en vossen bevolken nu het door ‘rewilding’ getransformeerde gebied, dat uiteindelijk het grootste natuurgebied van Europa moet worden. Maar de opmars van de natuur stuit bij burgers en boeren wel op praktische problemen en verzet...

Wat zegt dit Roemeense voorbeeld over hoe we gaan samenleven met de andere diersoorten als het machtsevenwicht tussen mens en dier in de toekomst hersteld wordt? De harde scheiding tussen mens en natuur is op termijn niet houdbaar volgens Bram Büscher, politicoloog en auteur van
The ConservationRevolution: Radical Ideas for Saving Nature beyond the Anthropocene (2020). Zijn visie op natuurbehoud benadrukt de noodzaak van echt samenleven met planten en (wilde) dieren, ook in de stad.

In Nederland komt het nieuwe bos nu ook al de stad in: de verbijsterend effectieve Tiny Forests hebben zelfs in de minimale variant (de maat van een tennisbaan) al een enorm positieve impact op de biodiversiteit in de stad. Bovendien kan een nieuwe generatie van kinderen, die soms nog nooit buiten de stad zijn geweest, hier met verwondering kennismaken met blaadjes, bloemen en meer dan 900 verschillende beestjes...

De volledige uitzending is op zondag 26 september, op NPO 2 om 22.05 uur en vanaf zaterdagochtend 25/9 is de aflevering al te zien via NPO start.

Bekijk de aflevering

VPRO Tegenlicht Meet ups

VPRO Tegenlicht spreekt tot de verbeelding, lokt discussie uit en roept reacties op. Naar aanleiding van dit onderwerp worden er twee Meet Ups georganiseerd. En hier kun jij bij aanwezig zijn. Tegenlicht Meet Ups zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar onze uitzendingen ophouden.

Datum Waar Wie en hoe
Maandag 27
september

Bibliotheek Neude
in Utrecht

IVN-spreker:
Daan Bleichrodt
Meer info en aanmelden
Woensdag 29
september
Pakhuis de Zwijger
in Amsterdam
IVN-spreker:
Anne Mara Sillevis Smitt 
Meer info en aanmelden

Het Tiny Forest boek

Het planten van een Tiny Forest is populair, maar pioniers Daan Bleichrodt en Maarten Bruns startten klein – met het planten van zeshonderd inheemse boompjes in Zaanstad.

tiny forest boekBinnen vijf jaar groeide dit Zaanse minibos uit tot een rage. Hoe kon het zo vreselijk uit de hand lopen? Daan en Maarten geven de lezer een kijkje achter de schermen en laten zien hoe dit stadsbosje uitgroeide tot een boom van een beweging. Ga mee op reis en dompel jezelf onder in de wereld van de stadsnatuur en alles wat daarbij komt kijken … Sla dit boek open en laat je meevoeren.

Dit boek is geschikt voor sociale ondernemers, groene pioniers, vrijwilligers, ambtenaren en bomenliefhebbers voor alle leeftijden – van millenial tot babyboomer.

Het boek is te koop voor €19,90 in de IVN Webwinkel.

Naar de webwinkel

Foto: Rik Meier