Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag27okt2020

Tiny Forest-cursus voor hoveniers

Op 9 september 2020 volgden 10 werknemers van verschillende hoveniersbedrijven uit heel Nederland een cursus Tiny Forest, gegeven door IVN’ers Daan Bleichrodt en Rick van Cleef. IVN hoopt hiermee steeds meer van dit soort minibossen in Nederland aan te kunnen leggen.

Daan Bleichrodt, landelijk projectleider Tiny Forest, startte de cursus met een introductie over Tiny Forest. Daan is vijf jaar geleden geïnspireerd geraakt door de TedX-talk van Shubendhu Sharma en het gebrek aan bossen in stedelijk gebied in Nederland. Sinds de start van het project heeft IVN door heel Nederland maar liefst 85 Tiny Forests aangelegd. Dat doen we alleen met hoveniers die onze cursus hebben gevolgd.

Snelgroeiend bos

Na de introductie van Daan nam Rick de hoveniers mee in de bijzondere plantmethode Tiny Forest. De Tiny Forest bosbouwmethode werd tot vijf jaar geleden nog niet toegepast in Nederland. Door een combinatie van specifieke bodembewerking, inheemse plantenkeuze en het dicht op elkaar planten van jonge bomen, ontstaat een zeer snelgroeiend, biodivers, inheems bos.

Met een educatie- en participatietraject zorgen we ervoor dat basisschoolleerlingen natuureducatielessen in en over het minibos kunnen volgen. Samen met hoveniers en buurtbewoners planten ze zelf het bos aan. Over deze samenwerking kregen de hoveniers ook uitleg.

Bezoek aan bestaande Tiny Forests

Als onderdeel van de cursus bezochten de hoveniers drie Tiny Forests in Utrecht, waar ze de cursus volgden. Zo konden ze in de praktijk zien wat bijvoorbeeld de ligging, plantkeuze en ontwerp doen met hoe het minibos er uiteindelijk uitziet.

Tiny Forest cursus hoveniers 2020

Leuke en leerzame dag

De deelnemers waren enthousiast over de cursus. Dominique Kesseleer van Dolmans Landscaping: ‘Ik heb zelf al een aantal minibosjes aangelegd, maar het leek me toch leuk om er nog wat meer over te leren. Ook was het een handig moment om met andere hoveniers te praten en hun ervaringen te horen. Het was gaaf om te zien hoe de bosjes in Utrecht er een paar jaar na het aanplanten bijstaan. Daan en Rick konden mooi vertellen en ik heb veel plezier gehad.’

Gecertificeerde hoveniers

Door deelname aan de cursus weten de hoveniers nu alles over het goed aanleggen van een Tiny Forest. Op www.ivn.nl/tinyforest/hoveniers vind je een lijst met alle hoveniersbedrijven in Nederland die de cursus gevolgd hebben in de afgelopen jaren. Handig als je als gemeente, school of buurt ook zo’n mooi minibos wil aanleggen. Je bent ervan verzekerd dat de hoveniers weten wat ze doen.