Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag07jan2020

Stadsbos in Pakistan

Van oorsprong is hij een textiel-ingenieur, maar tegenwoordig houdt Shahzad Qureshi zich veel bezig met zijn project ‘Urban Forest’. Zo heeft hij het eerste Tiny Forest in Pakistan aangelegd. Hij vertelt met trots over wat voor invloed dit heeft gehad op zowel de omgeving als de mensen. 

Bijeneter en bayawever

‘Pakistan heeft één van de laagste bosbedekkingen ter wereld. Er is nog maar 1,9% aan bos over en vooral in de steden vind je weinig groen. Mede door luchtvervuiling is de biodiversiteit bijna verdwenen. Hier wilde ik verandering in brengen. Zo heb ik vier jaar geleden contact opgenomen met Shubhendu Sharma. Hij heeft samen met ons het eerste Tiny Forest in de stad Karachi geplant. Het bos groeide langzaam steeds meer en elk jaar zagen we dat de biodiversiteit toenam. We zien dat diverse vogels en andere kleine insecten of dieren naar de stad terugkeren. Zo heb ik het prachtige, groene vogeltje genaamd ‘bijeneter' gespot en de ‘wevervogel’ maakt nu indrukwekkende nesten in het bos. Beide vogelsoorten heb ik nog nooit van mijn leven gezien en nu leven ze in het Tiny Forest. Het is een geweldig gevoel dat ik dit mag meemaken!

Alex Wordley

Van park tot minibos

Nadat we zagen dat het bos in Karachi een succes was, hebben we nog 10 andere Tiny Forests in het land gecreëerd. Daarnaast hebben we een park in Karachi geadopteerd die we omvormen tot een bos. We nodigen hierbij scholen uit en leren de kinderen hoe we werken en wat je in een bos kan vinden. De kinderen zijn altijd erg verrast  en enthousiast over wat ze in het park zien. Daar word ik erg blij van. Zoiets komen ze namelijk in de stad niet tegen. 

Tiny Forest Pakistan

Groeiende interesse in natuur

Over het algemeen wordt op scholen wel lesgegeven over klimaatvervuiling en de natuur, maar na een aantal weken praten ze daar niet meer over. De kinderen keren weren terug naar hun eigen levenstijl, zo creëer je geen bewustwording. Er wordt niet verteld hoe belangrijk het is om de natuur een handje te helpen. Je kan nu eenmaal niet niks doen en hopen dat er wat gebeurt... 

Tiny Forest Pakistan

Tijd voor herstel

In de toekomst willen we natuurlijk nog meer Tiny Forests aanleggen. Door trainingen en workshops te geven hopen we dat mensen inzien dat we hun hulp nodig hebben voor een groenere toekomst. Tiny Forest is een goede oplossing voor het herstellen van de natuur en ik hoop dat mensen dit zich steeds meer gaan realiseren. 

Foto bijeneter: Alex Wordley
Foto's Tiny Forest: Shahzad Qureshi