Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag04jun2019

Pop-up Tiny Forest op Amsterdam Centraal

Een Tiny Forest midden op Amsterdam CS. Het is bijna niet voor te stellen, maar echt waar. Midden in de stationshal op Amsterdam Centraal staat van 7 t/m 13 juni een pop-up Tiny Forest vol bomen en planten die je ook tegenkomt in nationaal park Zuid-Kennemerland. Het minibos is onderdeel van de nieuwe NS-campagne Buitenpoorten om te laten zien dat je vanaf Amsterdam CS binnen 30 minuten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat. Kom het met eigen ogen zien! 

Van stuivende duinen tot dicht bosgebied

Nationaal park Zuid-Kennemerland is een afwisselend gebied, variërend van open duinen tot gemengde bossen. Vanaf de kust gaat het strand over in stuivende duinen, duingraslanden en struweel, met bijvoorbeeld duindoorns, meidoorns en duinrozen. De struiksoorten hebben lange stekels om zich te beschermen tegen de grote grazers die in het gebied lopen. In het open duingebied voelen nachtegalen, konijnen en reeën zich thuis.

Wanneer je meer landinwaarts gaat kom je steeds hogere begroeiing tegen, wat uiteindelijk over gaat in dicht bos, met berken en lijsterbessen, beuken en eiken. Daar vind je typische bosdieren, zoals spechten, eekhoorns en vleermuizen die hoog in de bomen holtes en nesten maken om in te wonen.

In het Tiny Forest op Amsterdam Centraal zie je veel verschillende soorten uit nationaal park Zuid-Kennemerland, waaronder duindoorn, meidoorn, duinroos, berk, lijsterbes, beuk en eik.

In 30 minuten vanuit de stad naar midden in de natuur 

In no-time vanuit de drukke binnenstad naar de rust en ruimte van de natuur. Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen, zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. De eerste Buitenpoort is station Santpoort-Noord dat grenst aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vanuit Alkmaar, Haarlem of Amsterdam brengt de trein je naar de prachtige Nederlandse natuur. Buitenpoorten is een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wil jij een stukje Nationaal Park in jouw tuin?

Wist je dat als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, je het grootste Nationale Park van Nederland hebt? Stel dat we al die tuinen groener maken en laten bruisen van het leven. Dat hebben we nu wel heel makkelijk gemaakt met het Tuiny Forest-pakket. Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. Met dit pakket vol biologisch gekweekte planten van eigen bodem leg je in een halve dag een microbos van 6m2 aan. Bestel jouw Tuiny Forest op www.ivn.nl/tuinyforest en bouw mee aan het grootste Nationale Park van Nederland.

Fotograaf: Maaike Poelen