Tiny Forest
Natuur in de Buurt
donderdag14nov2019

Plant mee: we zijn van start!

Vieze handen, blije gezichten en vooral heel veel bomen. Deze week zijn Nieuwe Niedorp, Apeldoorn, Lithoijen, 's-Gravenmoer en Goes een Tiny Forest rijker.

Kinderburgemeester plant boom

Julia Bobeldijk is kinderburgemeester en heeft de taak om onder andere schoolpleinen te vergroenen. Daarom plant de gemeente Goes komende tijd vier Tiny Forests. Julia kreeg woensdag de eer om het eerste boompje in het eerste Tiny Forest, het Stammbos, te planten! Dit gebeurde samen met de kinderwethouders en wethouder André van der Reest van de gemeente, waarna alle kinderen aan de slag mochten om bomen en heesters te planten op de oppervlakte van een tennisbaan.

Tiny Forest

Foto: Bennie Krajenbrink

Brabantse minibossen

In Brabant gaan dit plantseizoen bijna 10.000 bomen de grond in. Op 13 november plantten zo’n 130 leerlingen van de basisscholen De Wegwijzer en De Springplank in -s-Gravenmoer een Tiny Forest aan. De naam, 't Biesbos, hebben de leerlingen zelf verzonnen. Ook was op 6 november de officiële aftrap voor Tiny Forest Tilburg, met ondertekening van de overeenkomst met Mario Jacobs van de gemeente, Peter Smolders van SBO Noorderlicht en Renske Visscher van IVN. Bij deze enthousiaste school komt het eerste Tiny Forest in Tilburg.

Tiny Forest

IVN kantoren worden groen

Ook bij de werknemers van IVN was het feest! Alle regiokantoren hebben een boom geplant tijdens de aftrap van de #plantmee campagne. Collega Mark Tuit deelde een mooie quote hierover: 'Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op 1 na beste moment is nu' (Confucius). In Tilburg steken collega's de handen uit de mouwen.Zij planten een hazelnootboompje in de tuin van het Natuurmuseum Brabant.

Tiny Forest

Creatief ontwerpen

IVN Alphen is al bezig met een ontwerpsessie voor het derde Tiny Forest in Alphen aan den Rijn. Kinderen van de BSO gaan zelf creatief aan de slag met het tekenen van hun droombosje met verschillende paden, open plekken, een leslokaal en voeder- en waterplekken voor de dieren. Daarna mogen de kinderen hun tekening daarna in 'real life' namaken in een moestuinbak, met natuurlijke materialen als zand, takken, stenen en groen. Het lijkt bijna alsof je zo door het Tiny Forest heen kunt lopen! Ze moeten nog even wachten tot hun ontwerp écht realiteit wordt, want de plantdag is tijdens de landelijke Boomfeestdag in maart 2020.

Tiny ForestTiny Forest

Waar zijn deze week Tiny Forests geplant?

  • Goes: Het Stammbos
  • Nieuwe Niedorp: Hollands Kroon
  • 's-Gravenmoer: 't Biesbos
  • Lithoijen: Lithoijen
  • Apeldoorn: Ichthus

Wil jij ook bomen planten? Kijk hoe jij actief deel kunt nemen aan de #plantmee actie.