Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag11mrt2019

Onderzoek in het Tiny Forest

Wat doen die tapijttegels in het Tiny Forest? Die liggen er niet voor niets! Ze worden namelijk gebruikt voor onderzoek, want (bodem)dieren verstoppen zich er graag onder. Wageningen Environmental Research en IVN onderzoeken het effect van de minibossen op de verscheidenheid aan planten en dieren.

Komende tijd worden er 100 vrijwilligers getraind om de biodiversiteit in vijf Tiny Forests (Zaandam, Almere, Utrecht, Ede en Delft) te monitoren. De groep onderzoeksvrijwilligers die zich inzet voor het Tiny Forest De Schoemakersplantage in Delft, komt vandaag voor het eerst bij elkaar. Ervaring of niet, dat maakt niet uit. Ze krijgen een training van onderzoeker Fabrice Ottburg en IVN’er Daniel van Veen.

tiny forestDe meeste onderzoeksvrijwilligers kennen elkaar (nog) niet, maar hun motivatie is hetzelfde. Jelle wil meer naar buiten. ‘Dit is voor mij een leuke reden om actief te zijn in de natuur,’ vertelt hij. Charlotte wil graag meer leren over het Tiny Forest en over de soorten die er voorkomen. Meer mensen in de buurt leren kennen, bijdragen aan vergroening in de stad en plezier beleven met de (klein)kinderen in de natuur worden ook genoemd. En dát is precies de gedachte achter Tiny Forest.

tiny forestNa de presentatie, is het tijd voor de praktijk. ‘Pas op dat je niet verdwaalt,’ grapt Fabrice hij met de groep vrijwilligers naar het kleine bos loopt. ‘Voordat je het Tiny Forest betreedt, inventariseer je eerst een kwartier alle zangvogel. Anders jaag je ze per ongeluk weg. Tel alleen de dieren die je ín het perceel vindt, om het onderzoek zo zuiver mogelijk te houden.’ Om de beurt tillen de vrijwilligers de tegels op. Ze bekijken verschillende slakken, kevers en regenwormen. ‘Per seizoen verschilt het wat je vindt. De ene keer zijn het vooral mieren, maar met regenachtig weer vonden we wel vijfentwintig bruine kikkers!’ vertelt Fabrice.

tiny forestDoor middel van de verzamelde gegevens worden er twee vragen beantwoord. De eerste is, levert het Tiny Forest biodiversiteit op?
Ten tweede willen we erachter komen of de biodiversiteit in beeld kan worden gebracht met behulp van Citizen Science. Aan de hand van een monitoringsprotocol vullen de vrijwilligers het veldformulier in, zodat de gevonden waarnemingen aan de database worden gekoppeld. Ongeveer één keer per maand geven de vrijwilligers hun tellingen door. Hoe meer gegevens er worden verzameld, hoe beter. 

Benieuwd naar het onderzoek? Bekijk het onderzoeksrapport van Tiny Forest Zaanstad.