Tiny Forest
IVN
maandag03dec2018

Natuurpro's maken kennis met Tiny Forest

Een Tiny Forest leg je niet zomaar aan. Om deze speciale plantmethode onder de knie te krijgen, nemen de hoveniers en partners van Natuurpro deel aan de cursus ‘Tiny Forest’. 

In 2015 plantte hoveniersbedrijf Hoek het allereerste Tiny Forest van Nederland, in Zaandam. Inmiddels hebben zij al plantend veel ervaring opgedaan over de Tiny Forest werkwijze. Om deze waardevolle kennis te delen, organiseren zij samen met IVN een cursus voor Natuurpro: een samenwerking van een aantal hoveniersbedrijven, ecologische bureaus en landschapsarchitecten die hart hebben voor meer natuur in Nederland. 
Op zonnige herfstochtend verzamelt de groep cursisten in Delft, waar al drie Tiny Forests zijn aangelegd. Het concept om samen met kinderen een bos aan te planten wordt omarmd. Als ‘huiswerk’ heeft iedereen het Tiny Forest Handboek doorgelezen, maar er zijn nog een hoop vragen. Hoe zit het nu echt in praktijk? Wat maakt deze bossen nou zo bijzonder? Hoe werkt de Miyawaki-methode precies? 

Tiny Forest cursus voor hoveniers

Waarom een Tiny Forest?

André Hoek trapt af met de presentatie en zet de cursisten gelijk aan het denken. “Wat kan er fout gaan? Ook al zouden deze bossen binnen 20 jaar worden gekapt, hoeveel kinderen hebben wij in die tijd kunnen betrekken bij natuur? Is dat niet de allermooiste aspect van de Tiny Forests?” Educatie is hierin belangrijk. Daan Bleidchrodt van IVN geeft het antwoord eigenlijk al. ‘’Kinderen komen steeds minder in de natuur, terwijl dit juist heel belangrijk is in de jeugdfase. Met het Tiny Forest lespakket en het Tiny Forest Ranger programma wordt het bos een actief onderdeel van de dagelijkse schoollessen. Het stimuleert nieuwe natuurervaringen bij de leerlingen.’’ 

Miyawaki-methode

Na de pauze legt Essi Laine, die in India is opgeleid om de Miyawaki-methode te leren, het proces stap voor stap uit. ‘’Voordat je gaat planten doe je eerst een bodemonderzoek om te bepalen wat de bodem nodig heeft.’’ Ook vertelt ze hoe je de grond bewerkt en hoe je omgaat met burgerparticipatie, door de bewoners en de school op meerdere manieren te betrekken. Essi: “Ik ben opgegroeid in Finland. In mijn jeugd hadden we een bos naast onze school en moesten we, ongeacht het weer, naar buiten. Ik heb er nooit bij stilgestaan hoe groot voorrecht dat was.’’ 

Tiny Forest cursus voor hoveniers

Bos in de praktijk

Tijd om naar buiten te gaan! De groep gaat aan de slag met bodemmonsters. Het verschil is goed te zien; de grond uit het bos kruimelt en valt meteen uit elkaar en die van het grasveld kleeft als een blok. Met een penetrometer wordt de dichtheid gemeten. De grondverdichting in de bos is door de bodembewerking veel minder dan buiten het bos, waardoor bomenwortels makkelijker door het grond kunnen dringen. De conclusie: de bodem is op elke locatie anders, zeker in de stedelijke omgeving. De hoveniers kunnen nu hun opgedane kennis, in de praktijk brengen door zelf met een Tiny Forest aan de slag te gaan.