Tiny Forest
Kind & Natuur
donderdag02jul2020

Leerlingen onderzoeken Tiny Forest Kompassiebos in Alkmaar!

Op 22 juni 2020 gingen leerlingen van basisschool Het Kompas op onderzoek uit in hun eigen 'Kompassiebos' wat zij in maart met elkaar geplant hebben vlakbij de school. Wat waren de bomen al gegroeid, vol met bladeren en soms al met besjes. Ook werden er veel insecten gevonden, die zich al helemaal thuis lijken te voelen in het minibos.  

Onderzoek naar eigen boom 

IVN verzorgde deze gastles in het Tiny Forest. Na een korte uitleg in het buitenlokaal was het tijd voor de eerste opdracht: leerlingen gingen hun eigen boom opmeten en kenmerken onderzoeken. Met een meetlint en werkblad in de hand zochten de leerlingen de boom op, die ze tijdens de plantdag een naam hadden gegeven. Sommige bomen waren al veel hoger dan de leerlingen zelf! Ook hadden ze blaadjes gekregen en konden de leerlingen goed zien wat de vorm hiervan was. 

Op zoek naar beestjes

Daarna gingen de leerlingen op zoek naar dieren. Ze vonden torren, spinnen, mieren en nog veel meer insecten. Bijzonder was dat ze alle stadia van een lieveheersbeestje tegen kwamen: larve, cocon en volwassen lieveheersbeestje. 

Goede start voor het bos

Het Tiny Forest is op 6 maart 2020 geplant en staat er goed bij, ondanks de droogte in het voorjaar. Stadswerk heeft het minibos goed in de gaten gehouden en regelmatig water gegeven. Gelukkig regent het nu weer wat vaker en is er ook voldoende zon. Hopelijk blijft dit zo en kan het bos de komende maanden volop verder groeien. 

Lees hier over plantdag op 6 maart.