Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag30jun2020

Leerlingen en leerkrachten ontdekken Tiny Forest de WILderNIS

Op een zeer warme 25 juni 2020 zochten leerlingen van Kids College precies zeven maanden na het planten hun eigen boom weer eens op. Wat waren ze gegroeid! Vol met bladeren en soms al met besjes. Tijdens deze gastles deden de leerlingen onderzoek in hun bosje.

Na een korte verkenning in het Tiny Forest was het tijd voor de eerste opdracht: bomen meten! Met een meetlint en werkblad in de hand zochten de leerlingen de langste en kortste boom en de dunste en dikste boom. De langst gemeten boom was 153 centimeter. Tijdens de plantdag waren de boompjes nog maar 60 tot 80 centimeter, een echte groeispurt dus.

De tweede opdracht was het zoeken naar dieren. Met een nieuw werkblad, een zoekkaart en een loeppotje werden allerlei dieren gevonden. Er moest wel extra goed gezocht worden, aangezien het zo warm was en de dieren goed verstopt zaten. Maar toch werden er vol verbazing wormen, mieren, bijen, kevers en spinnen gevonden.

Er was zelfs nog tijd over voor een derde opdracht: het herkennen van bomen. Door goed naar de bladeren te kijken, konden de leerlingen met behulp van een handige zoekkaart onderzoeken welke bomen er in hun bosje staan.

Bekijk een paar foto's op de Facebookpagina van de school

Na schooltijd was het de beurt aan de leerkrachten om het Tiny Forest te ontdekken. Het team deed mee aan een workshop waarin ze leerde over het Tiny Forest, het belang van buitenles en wat er voor lesmaterialen zijn ontwikkeld om te gebruiken door de school. Er werd ook even geoefend met een taalopdracht voor groep 3 & 4 en een aantal leerkrachten hadden voor het eerst een bomenmeter in hun hand.

Met al deze nieuwe informatie werden de leerkrachten uitgedaagd om een les uit hun eigen methodeboek om te vormen tot een buitenles die ze in het Tiny Forest kunnen geven. Groep 7 gaat nu bijvoorbeeld ingewikkelde rekensommen met geld maken tussen de bomen en groep 3/4 krijgt een rennende taalles in het Tiny Forest. Groep 5/6 gaat zelfs aan de slag met complexe staafdiagrammen. De leerkrachten waren verbaasd over hun eigen gemaakte buitenles en dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is!

De leerkrachten zijn er nu helemaal klaar voor om in het nieuwe schooljaar regelmatig met hun klas het Tiny Forest te bezoeken.

Meer weten over het Tiny Forest Rangers lesprogramma