Tiny Forest
Biodiversiteit
dinsdag21mrt2017

Kleine wildernis aangelegd in de Harnaschpolder Delft

Op 16 maart plantten zo’n 40 leerlingen van bredeschool Het Kristal uit Delft een Kleine Wildernis in de Harnaschpolder. Daarbij kregen ze hulp van IVN Delft, Hoek Hoveniers en stadsecologe Diny Tubbing en IVN Zuid-Holland. De Kleine Wildernis volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Wethouder Stephan Brandligt gaf het startsein, door zelf de eerste boom te planten.

Wethouder Stephan Brandligt plant het eerste boompjeAfgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt, voor de Kleine Wildernis, een dichtbegroeid oerbos van 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. Samen met vrijwilligers zetten zij de negenendertig verschillende soorten bomen in de aarde. In totaal zo’n 600 boompjes. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden. Mirkan wil niet meer terug naar school: “Ik wil juist hier blijven, lekker tuinieren” en Yoshi (9) ziet het bos al voor zich: Ik denk dat het eruit komt te zien als een heel groot bos, één grote struik. De bomen worden best wel groot en groeien heel snel.”

Tiny Forest DelftIVN onderzoekt met het project of deze methode van bosbouw ook in Nederland werkt, de biodiversiteit vergroot, en hoe het aanleggen bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur. Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een kleine wildernis maak je samen.

Gemeente Delft, IVN en de provincie Zuid-Holland hebben de aanleg van het bos mogelijk gemaakt.