Tiny Forest
Kind & Natuur
donderdag08jul2021

Fantastisch verhaal Emma bezorgt OBS De Wilgenhoek dagje Efteling

Worden kinderen minder bang voor kriebelbeestjes als ze er verhalen over schrijven? Voor de Tiny Tales verhalenwedstrijd gingen kinderen op zoek naar kleine beestjes, die ze tot held van hun verhaal maakten. Emma van der Pluijm (10) won de verhalenwedstrijd met Sloompie de slak. Commissaris van de Koning van Noord-Brabant Ina Adema overhandigde Emma haar prijs: een dagje Efteling met de hele klas.

De natuur zit vol verhalen. Over de kleinste dieren is misschien nog wel het meest te vertellen. Wist je dat de sluipwesp zijn eitjes ín andere insecten legt? Of dat een hooiwagen één van z’n poten laat vallen als hij wordt aangevallen? De natuur is een belangrijke bron van inspiratie, creativiteit en fantasie voor kinderen. Daarom organiseerde IVN het afgelopen schooljaar de Tiny Tales verhalenwedstrijd.

Bang voor beestjes

Renske Visscher van IVN Natuureducatie nam het initiatief voor deze wedstrijd: ‘Het viel me op dat steeds meer kinderen bang zijn voor kriebelbeestjes. Ze groeien op met meer afstand tot de natuur. Als je kriebelbeestjes niet meer in je dagelijkse omgeving hebt, worden ze extra spannend. Vanuit mijn achtergrond in de zorg weet ik dat je angst afneemt als je je fantasie gebruikt en juist wél in aanraking komt met datgene wat je eng vindt. Ik hoop dan ook dat kinderen door deze verhalenwedstrijd weer meer van kleine beestjes gaan houden.

Meer dan 60 klassen

Met de verhalenwedstrijd Tiny Tales doken zij in de wereld van de kriebelbeestjes én in de wereld van de verhalen. Zo ontdekten ze hoe mooi en bijzonder – en vooral helemaal niet eng of vies – kriebelbeestjes zijn. Kinderen van meer dan 60 klassen uit groep 5, 6, 7 en 8 gingen op zoek naar kriebelbeestjes en schreven de prachtigste verhalen. Een jury, bestaande uit kinderboekenschrijvers Erik van Os en Elle van Lieshout, Karel Willemen – ontwerper bij de Efteling, Wim Ruis – storyteller bij IVN Natuureducatie en kinderdirecteuren Emily en Fleur, koos uit alle inzendingen het beste verhaal.

Sloompie de slak op zoek naar zijn huis

Zij waren het unaniem eens: Sloompie de slak, het verhaal van Emma van der Pluijm uit groep 6 van OBS de Wilgenhoek in Hank, stak er met kop en schouders bovenuit. In dit verhaal gaat Sloompie op zoek naar zijn huisje, krijgt volop advies van andere diertjes en komt dan tot een bijzondere ontdekking. Inspiratie vond Emma in haar eigen achtertuin: 'Bij ons in de tuin zitten heel veel slakken, met en zonder huisje.' Emma's moeder vertelt: 'Emma neemt altijd dieren mee naar binnen, ook slakken. Dat vond ik zelf niet zo geslaagd!'

De uitreiking werd wegens coronamaatregelenTiny Tales enkele keren verplaatst, maar nu was het dan eindelijk zo ver: Emma mocht met haar hele klas naar de Efteling. Daar wachtte haar een officiële uitreiking door de Commissaris van de Koning en las zij haar verhaal voor.

Dat de winnende klas naar de Efteling mocht, was niet zomaar: 'Voor de Efteling is natuur heel belangrijk en daarom hebben wij in 2017 voor de eerste keer samengewerkt met IVN Natuureducatie. Afgelopen jaar hebben we samen de Tiny Tales verhalenwedstrijd georganiseerd, waar wij als hoeder van het sprookje natuurlijk graag aan bij hebben gedragen! Wat ontzettend bijzonder om alle creatieve verhalen voorbij te zien komen', aldus Wyke Smit, Team Lead Bestuurlijke Zaken.

De Tiny Tales verhalenwedstrijd is een initiatief van IVN Natuureducatie, mede mogelijk gemaakt door de Efteling, Fonds NME en Prins Bernhard Cultuurfonds.