Tiny Forest
Natuur in de Buurt
woensdag15apr2020

Einde plantseizoen: wat is er geplant?

Afgelopen plantseizoen, van najaar 2019 tot en met voorjaar 2020, zijn er 49 Tiny Forests geplant! Van Nijmegen tot Meppel gingen kinderen aan de slag om hún bosje de grond in te krijgen. Vanwege corona ging het soms iets anders dan gepland of konden er geen kinderen bij zijn. Met creatieve oplossingen zijn sommige bosjes alsnog geplant. Dat feestje vieren we later.

Waar hebben we geplant?

In regio Noord zijn er twee Tiny Forests samen met kinderen geplant, in Leeuwarden en Meppel. Twee andere (Drachten en Eelde) zijn door
de hovenier aangelegd, omdat er geen kinderen meer bij mochten zijn in verband met corona. Deze Tiny Forests gaan we in september - met kinderen - nog wel feestelijk openen bij het in gebruik nemen van het buitenlokaal.

Planten met en zonder kinderen

In Zuid-Holland zijn er tijdens het gehele plantseizoen 11 Tiny Forests geplant. De laatste 4 plantdagen op 18 en 25 maart hebben zonder kinderen plaatsgevonden. Als alternatief zijn er vlogs gemaakt, zodat de
kinderen er toch nog iets van mee kunnen beleven. We hebben dit plantseizoen alvast kunnen oefenen, want volgend plantseizoen zullen er zo’n 15-20 Tiny Forests de grond ingaan.

Rolstoeltoegankelijk bos

In regio Noord-West negen Tiny Forests bij gekomen. Natuurlijk ging
er bij elk bosje wel iets anders dan gepland of verwacht, maar de plantdagen waren stuk voor stuk feestjes. Met een heleboel plezier en verwondering bij de kinderen, leerkrachten en buurtbewoners. In Den Helder hebben scholieren van speciaal middelbaar onderwijs en vluchtelingkinderen geholpen met planten, twee mooie nieuwe doelgroepen om mee samen
te werken. In Alkmaar is het ‘Kompassiebos’ rolstoeltoegankelijk gemaakt, hier was een kleine aanpassing voor nodig. 

Grote plannen in Brabant

In Brabant hebben we een mooi seizoen gehad met de aanplant van 8 Tiny
Forests. Dit zouden er eigenlijk meer zijn, maar het weer, het coronavirus, asbest en interne regels bij gemeenten hebben roet in het eten gegooid. Spannend, want dit betekent dat we aankomend plantseizoen zo’n 17 Tiny Forests gaan aanleggen!

Nijmegen en Winterswijk 

In Gelderland werd er ook veel geplant. Twee Tiny Forests in Nijmegen en één in Winterswijk. Dat waren mooie, maar soms erg natte plantdagen.
Met vier initiatiefgroepen, twee uit Ede en twee uit Nijmegen, zijn we gestart met het stappenplan om tot een Tiny Forest te komen. Erg inspirerende kick-off sessies gehad! In Ede konden de twee ontwerpsessies met school en buurt gelukkig nog net plaatsvinden. We hebben hier voldoende
input zodat het voorlopig ontwerp gemaakt kan worden.

Floriade Tiny Forest

Een ander bijzonder Tiny Forest ging ook de grond inL de 9e van Almere en wel op het toekomstige Floriadeterrein. Het is de kroon op het werk in Almere, waar het project afgelopen oktober dan ook is afgesloten met een bijeenkomst met initiatiefnemers, scholen, gemeente en IVN’ers.