Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag28okt2019

Een terugblik op het symposium ‘De Tiny Forests van Almere’

Maandag 14 oktober vierden we in Almere een feestje. Want in Almere realiseerden we tot nu toe maar liefst 8 Tiny Forests. Dat is het grootste aantal Tiny Forest van alle deelnemende gemeenten! Om samen terug te kijken op wat er in die tijd allemaal is bereikt en ervaringen te delen, hielden we het symposium ‘De Tiny Forests van Almere’.

Excursie

We waren te gast in drie Tiny Forests: Het Albabos, het Maathai-bos en het Krachtbossie. Drie heel verschillende minibossen met elk een eigen verhaal. Een groene oase op het schoolplein, een pas aangeplant bosje dat omringd wordt door haast even jonge huizen en een biodiversiteitshotspot versierd met allerlei eigenaardigheden.  In elk bosje deed één van de betrokkenen het woord.

TF Symposium 14 okt 2019TF Symposium - MaathaibosTF Symposium - Albabos

Initiatiefnemers

Naast gemeenteambtenaren, schoolhoofden en leerkrachten, IVN-vrijwilligers en buurtbewoners waren natuurlijk ook de initiatiefnemers van de partij. Zij konden nu eens de tijd nemen om bij elkaars bosje op visite te gaan. Dat leverde mooie inzichten en trotse verhalen op.

TF Symposium - maathaibosTF Symposium - krachtbossie detail

Samen in gesprek

Na de excursie schoof iedereen aan in de Bierfabriek in Almere. Daar werden we te woord gestaan door onder meer Hester Kersten, programmamanager Groenblauw bij de Gemeente Almere en het gemeentelijke brein achter de Almeerse Tiny Forests.

TF Symposium - foto Hester Kersten

Vervolgens ging Joline de Weerdt, Regiodirecteur Oost bij IVN Natuureducatie, het gesprek aan met de aanwezige initiatiefnemers. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar verder helpen? Daarom is het zo belangrijk dat initiatiefnemers hun ervaringen delen en elkaar weten te vinden met hun vragen en ideeën. Zo ontstond gaandeweg het symposium dan ook het idee om een Whatsapp-groep onder initiatiefnemers te starten.

TF Symposium - vraaggesprekWe spraken met elkaar over allerlei thema’s die komen kijken bij het realiseren van een Tiny Forest. Van aansluiten bij bestaande groene buurtinitiatieven tot het gebruik van de minibossen en van  het bemiddelen met ontevreden omwonenden tot verwondering van kinderen over een stukje natuur naast hun huis.

Growing Green Spelden

Na afloop van het gesprek had de gemeente Almere nog een verrassing in petto voor alle initiatiefnemers. Van programmamanager Floriade Growing Green Cities Monique van der Plas kregen zij de Growing Green Speld uitgereikt. Hiermee wil de gemeente de initiatiefnemers prijzen en danken voor hun inzet en hun initiatief in het zonnetje zetten. Naast het speldje was er ook voor elk bosje een bordje met ‘Ik draag bij aan een Groen & Gezond Almere‘ om bij de Tiny Forests te plaatsen.

TF Symposium - foto Monique van der PlasTF Symposium - groepsfoto

Beeldverhaal

Tot slot werd het filmpje vertoond dat speciaal voor de gelegenheid is gemaakt. Door middel van dronebeelden en interviews met een aantal initiatiefnemers schetst het een beeld van hoe de Tiny Forests van Almere er zo aan het eind van het project bij staan. Een resultaat waar heel Almere trots op mag zijn!

Accepteer cookies
Met dank aan Marcel Post (Stichting Koggepark), Jos Wieleman & Carol Vrolijken, Mario Kramer (De Vliegeraars), Stijn van Dijk en Amethist Media.

 

Het symposium ‘De Tiny Forests van Almere’ was een samenwerking tussen de gemeente Almere, IVN Flevoland en de Almeerse Tiny Forest initiatiefnemers. Meer weten over Tiny Forest en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ga naar www.ivn.nl/tiny-forest.