Tiny Forest
Natuur
dinsdag29okt2019

Een kijkje bij de Cursus Tiny Forest

Tijdens de Cursus Tiny Forest Plantmethode leren twintig toekomstige Tiny Forest eigenar(ess)en hoe ze een Tiny Forest in hun eigen achtertuin kunnen aanleggen. Ze staan in de startblokken om in het plantseizoen 2019 - 2020 een minibos te planten. Maar daar is de nodige kennis en praktijkervaring voor nodig...

Kinderen met het bos verbinden of zelf iets doen tegen klimaatverandering en afnemende biodiversiteit. Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om een Tiny Forest in de tuin te planten. hun eigen Tiny Forest te realiseren. Nadat de groep kennis heeft gemaakt, volgt er een beknopte introductie van de principes en achtergrond van het Tiny Forest-concept. Het doel is om tijdens deze cursus stap voor stap het hele proces doorloopt, zodat iedereen zelf thuis aan de slag kan.

Oefenbos

De eerste dag start met het verkennen van inheemse boomsoorten die goed gedijen in de omgeving van het ‘oefenbosje’ en het bepalen welke grondsoort(en) er aanwezig zijn. Ook staat er een bezoek aan het allereerste Tiny Forest in een eigen tuin, van trainer Karin op het programma. Cursist Kelly: ‘Ik heb door de cursus en met name het bezoek aan het Tiny Forest van Karin een duidelijk beeld van een Tiny Forest in de praktijk. Het is leuk om alle ideeën en plannen te horen en samen helder te krijgen hoe dit aan te pakken. Tot slot steekt de groep zelf de scheppen in de grond en de handen in de aarde om een rijke bodem te creëren voor het Tiny Forest.

Op maat gemaakt

Hoe meer de cursisten leren en doen, hoe meer vragen er naar boven komen. Wel of geen pad? En hoe breed mag het pad dan zijn? Biologische of standaard mest? Hoeveel procent kroonlaag moet je planten als je rekening houdt met het zonlicht van je buren? Op de cursusdagen is er gelukkig voldoende ruimte om die allemaal met elkaar en de trainers te bespreken. Cursist Cindy: ‘Tijdens de cursus heb ik mij gerealiseerd dat het Tiny Forest écht een heel dicht bos gaat worden, waar je later nog amper doorheen kunt lopen. Dit vond ik nuttig, want door deze kennis kan ik de schetsen aanpassen voor als ik bijvoorbeeld wandelpad of open plekje ergens wil’.

Samen leren

Op de tweede dag, is het tijd om een Tiny Forest te ontwerpen met de juiste inheemse boomsoorten. Al snel wordt duidelijk dat iedereen in een heel andere situatie zit: met een groot of juist een klein stuk grond, rekening houden met buren en bestemmingsplannen of niet, de grondsoort, de voorkeur voor ontwerp en boomsoorten en ieders niveau van ervaring met het planten van bomen. Cursist Hilde: ‘De grootste meerwaarde was voor mij de ontmoeting met de andere initiatiefnemers. En hun verhalen over hoe en waarom ze meedoen aan dit project. Via het de intranet groep op Ons IVN houden we contact elkaar’.

Trots op het Tiny Forest

Een inheems biodivers bosje dat goed zal groeien en weerstand kan bieden tegen weer en wind, zet je dus niet zomaar neer. Dat vergt toewijding, veel inlezen, een pragmatische instelling en durf om op je instinct te vertrouwen. Maar natuurlijk ook lekker wat uurtjes buiten bezig zijn. Het resultaat mag er zijn, want aan het einde van de dag hebben de deelnemers zelf een Tiny Forest geplant! 

Wil jij ook meedoen met de Cursus Tiny Forest Plantmethode? In 2021 start de nieuwe cursus! 

Ja, ik geef me op!