De grote impact van een Tiny Forest

De grote impact van een Tiny Forest

Tiny Forest 5 januari 2021

In de buurt van Nedlin Industry in Hoensbroek wordt dit jaar het allereerste Nedlin Tiny Forest aangeplant: een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisveld. Buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten op een fijne groene plek, kinderen leren er over de Nederlandse natuur in het buitenlokaal. Thea Jetten, programmamanager bij IVN, vertelt hoe het kleine bos de natuur dichterbij de leefwereld van mensen brengt. Nedlin is het eerste bedrijf in Nederland dat zelf een Tiny Forest aanlegt. Zo maakt het bedrijf zijn omgeving elke dag beter.

Earth Ambassadors

Als we alle CO2-uitstoot sinds de 19e eeuw willen compenseren, moeten we 1 biljoen bomen aanplanten, zo becijferden Zwitserse wetenschappers recent. Bomen zijn de onbezongen helden in de strijd tegen klimaatverandering. Ze verminderen hittestress, bergen water en verminderen, omdat hun wortels grond vasthouden, bodemerosie. Nedlin wist dit en wilde al langer aan de slag om bomen aan te planten. Maar hoe?

Ze vonden het antwoord in Kerkrade, bij Columbus earth center. Nedlin is verbonden aan dit museum en zet zich als Earth Ambassador, samen met anderen, in voor de aarde. Bij een bijeenkomst over het bos als duurzame superheld, pitchte IVN het concept Tiny Forests. “Meteen de dag daarna belde Nedlin” zegt Thea Jetten enthousiast, “om te vragen wat er mogelijk was. Nou, veel!”

Tiny Forest

Samen planten IVN en Nedlin in 2020 een Tiny Forest aan. Dat doen ze volgens de bosbouwmethode die de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki al in de jaren ‘70 bedacht om inheemse bossen te herstellen en ecosystemen veerkrachtig te maken. Jetten: “Een Tiny Forest bestaat uit ongeveer 600 inheemse bomen, die heel dichtbij elkaar worden geplant, zodat ze snel de hoogte in groeien.”

“Voor ieder Tiny Forest is minimaal 200 vierkante meter grond nodig, die we 10 jaar kunnen gebruiken en 1 meter diep kunt bewerken. Deze grond wordt door de gemeente Heerlen ter beschikking gesteld. Het Tiny Forest moet passen in haar omgeving. We planten daarom altijd inheemse bomen: een ratelpopelier, zomereik of hazelaar bijvoorbeeld.”

NEDLIN TINY FORESTVoor de wereld van morgen

Voor een familiebedrijf is het belangrijk verder te kijken dan de korte termijn. Nedlin wil van betekenis zijn, voor haar klanten, haar omgeving en de omgeving van de mensen voor wie zij werkt. Jetten: “Met een Tiny Forest verklein je de kloof tussen mens en natuur. Onderzoeken laten zien hoe belangrijk dat is voor de luchtkwaliteit en gezondheid van mensen, tot de darmflora aan toe. Het is niet alleen een fijne plek voor vlinders, vogels en bijen, maar ook voor mensen: het brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.”

“We planten een Tiny Forest altijd samen met de kinderen van de lokale basisschool of bijvoorbeeld scouting aan. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze een boom planten. Samen met de groepen 3 en 4 of 5 en 6 van de basisschool maken we een plan voor hun Tiny Forest. Van het planten maken we echt een feestdag. Vervolgens blijven kinderen betrokken bij wat er gebeurt en komen ze regelmatig terug in het buitenlokaal.”

Eerste in Nederland

Nedlin is het eerste bedrijf in Limburg dat in haar twee vestigingsplaatsen een Tiny Forest laat realiseren bij een school. Ze leggen een bos aan én blijven betrokken bij aanplant en onderhoud. “Absoluut uniek in Nederland”, zegt Jetten. “Een voorbeeld voor andere bedrijven. We hebben nu 10 Tiny Forests in Limburg, het komende plantseizoen verdubbelt dat aantal, mede dankzij Nedlin.”

NEDLIN TINY FOREST Thea JettenDuurzame motivatie

IVN screent bedrijven waarmee ze samenwerken kritisch. Jetten: ‘We kunnen alle steun voor wat we doen gebruiken, maar het mag geen greenwashing zijn. We hebben wel eens een sponsoraanbod gehad van een bedrijf dat ecologisch onverantwoord handelde. Dat zijn voor ons geen geschikte partners, hoe goed we de middelen ook kunnen gebruiken. We willen samen bouwen aan de toekomst. Dat kan niet met bedrijven die tegelijkertijd de natuur afbreken. We gebruiken daarom, net als Nedlin, de Sustainable Development Goals als toetssteen. Wat is de impact? Voor wie? Waar dragen we aan bij? Bij Nedlin waren we snel overtuigd. Van de website tot het enthousiasme van de medewerkers: ze ademen duurzaamheid. Het zit echt in het DNA van Nedlin, dat maakt hen voor IVN echt een fijne partner.”

Lokale impact

Jetten: “Het is wetenschappelijk bewezen dat heel veel kleine bosjes minstens zo effectief zijn als één grote. En dan heb je het nog niet over de lessen voor kinderen en de ontmoetingsplek voor de buurt. Juist voor de gezondheid van mensen is natuur belangrijk. Limburg is een van de minst gezonde regio’s van Nederland, Parkstad staat zelfs op plek 1 in de lijstjes. Daarom is het goed dat we juist hier met Nedlin samen aan de slag gaan. Een Tiny Forest legt in het eerste jaar al 152.5 kilo CO2 vast. Elk jaar dat de bomen groeien, wordt dat meer en dat is harder nodig dan ooit. Een Tiny Forest is een heel goed voorbeeld van hoe we allemaal kunnen beginnen, zeker ook bedrijven als Nedlin. Juist als iedereen iets kleins doet, zijn we samen groot.”

Meer weten over Tiny Forest voor bedrijven

Bron en foto’s: Nedlin.com

Deel deze pagina