Tiny Forest
Jongeren
dinsdag01sep2020

Community building in the Urban Jungle: samen met 11 andere jongeren werken aan Tiny Forest

Afgelopen juli namen 12 enthousiaste jongeren deel aan het Groen Traineeship ‘Community Building in the Urban Jungle’ bij IVN Zuid-Holland. In vier intensieve weken leerden ze IVN in een record tempo kennen, doken ze in het project Tiny Forest en brachten ze advies uit hoe we buurtbewoners op een leuke manier kunnen betrekken bij het aanplanten, onderhouden én gebruiken van het minibos. Wij spraken één van de Groene Trainees, Sanne Meijer, over haar ervaringen.

Sanne, wil je jezelf eerst kort even voorstellen aan de lezers?

Ik ben Sanne Meijer, 30 jaar en op dit moment woon ik in Londen. Ik heb communicatie gestudeerd, in de muziekjournalistiek gewerkt, een jaar in Kenia gewoond en heb de afgelopen vijf jaar voor een Londense ‘agency’ gewerkt. Daar ben ik mee gestopt, het was tijd voor iets anders.

Waarom heb je je opgegeven voor het Groen Traineeship?

Samen met een loopbaancoach ben ik op zoek gegaan naar waar ik echt energie van krijg in het leven. Inmiddels weet ik wel welke kant ik op wil, maar de banen liggen niet voor het oprapen. Toen het Groen Traineeship voorbij kwam, zag ik een mooie kans om het groene werkveld te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen.

Als kind ben ik altijd al bezig geweest met de natuur. Zo haalde ik bijvoorbeeld geld op voor de panda’s en was ik regelmatig het plastic op het speelplein aan het opruimen. Dat was voor mij toen heel normaal, maar ik heb nooit bedacht dat ik dat ook professioneel kon doen, in het groene werkveld werken. Met het Groen Traineeship kon ik die ervaring op doen en mijn groene netwerk uit te breiden. Het kwam dus als geroepen!

Je woont dus in Londen, maar het Groen Traineeship vond plaats in Nederland. Hoe heb je dat ervaren?

Het traineeship vond door de omstandigheden sowieso grotendeels digitaal plaats, dus wat dat betreft kwam het mooi uit. Ik vind het vooral heel mooi dat het zo op afstand kan, ook omdat je ziet dat je anderen zelfs digitaal mee kunt krijgen met een lokaal initiatief als Tiny Forest.

Bovendien doen mensen door corona misschien nog harder hun best doen om Tiny Forest tot een succes te brengen. In de derde week van het traineeship hadden we een online informatiebijeenkomst over het Tiny Forest in ‘onze’ gemeente. Het viel me toen op dat mensen de tijd en de rust hebben om stil te staan bij wat ze zelf in hun buurt hebben en welke mensen bij kunnen dragen aan Tiny Forest. Dat vind ik mooi.

Het nadeel is wel dat ik helemaal niemand in het echt heb ontmoet, ik heb alle meetings natuurlijk digitaal bijgewoond. Ergens is dat ook wel jammer.

Wat is het belangrijkste/mooiste/tofste dat je meeneemt uit het Groen Traineeship?

Ik vond het heel verrassend om de aanpak van het project te zien. Vanuit een agency is alles altijd druk en snel, iedereen is aan het rennen en er heerst continue een competitieve sfeer. Dit traineeship was open en we stonden regelmatig stil bij hoe iedereen zich voelde. Ik voelde me niet beoordeeld, maar jullie waren er echt om te helpen. Dat vond ik een mooie realisatie.

Verder hebben we hele mooie tools gekregen die ik hierna met me mee neem, zoals de organizing methode en het visueel werken. Maar ook het gesprek met Jelle [de Jong, algemeen directeur IVN] over zijn visie en ontwikkeling vond ik bijzonder. Het haalt me uit mijn eigen aanpak, zowel professioneel als persoonlijk.

Wat raad jij andere jongeren aan die interesse hebben in de natuur of het groene werkveld?

Eigenlijk had ik gewild dat ik wat sneller aan de bel had getrokken. Ik was bang om fouten te maken en te vroeg op te geven, waardoor ik te lang ben doorgegaan met iets wat niet helemaal bij mij paste. Ik zou anderen aanraden om niet bang te zijn om verschillende dingen uit te proberen om te kijken waar je echt energie van krijgt. Het is oké om fouten te maken. Dat hoort er gewoon bij.

Ben je enthousiast geworden van Sanne haar verhaal en wil je bijdrage aan een Tiny Forest bij jouw in de buurt of een ander mooi project? Stuur dan een mailtje naar Dylan Haanappel voor meer informatie.