Tiny Forest
Natuur in de Buurt
vrijdag12jul2019

Bosbaden: natuurlijk medicijn

Hoe kan een bos werken als medicijn? In Japan is bosbaden, oftewel Shinrin-yoku, een manier om je lichaam en geest te helen door middel van de natuur. Er is aangetoond dat stresshormonen tot wel 30 dagen lang verlaagd blijven na zo'n bosbad. Team Tiny Forest probeert het uit!

In het Scheveningse Bos neemt gecertificeerd Forest Therapy Guide Marijke van de Staak Team Tiny Forest op sleeptouw. Het is niet zomaar een wandeling. Het is de bedoeling om het bos optimaal te ervaren. Oftewel: het bos bekijken, voelen, ruiken en zelfs proeven.

Voel je een boom

Op een open plek staat iedereen in een kring. Ogen dicht. Tijdens de startmeditatie stelt Marijke verrassende vragen met haar kalme stem. Ze zet je niet aan het denken, maar brengt je juist in contact met je lichaam en de omgeving. Voor iedereen is de ervaring anders, de één voelt merkt ineens haar schouderblessure op, terwijl de ander associaties heeft met de bomen uit zijn kindertijd. Het klinkt gek, maar als je hier een tijd op concentreert, voel je je op een gegeven moment bijna zélf een boom. Na de oefening opent Bart langzaam zijn ogen: ''Het is net alsof ik dit bos voor het eerst zie, op een nieuwe manier,'' zegt hij verwonderd. Ook Joost vertelt met een glimlach dat hij zich relaxed en rustig voelt vanbinnen.

Bosbaden

Van eekhoorn tot wijngaardslak

De volgende opdracht laat de groep op een andere manier naar de natuur kijken. Marijke biedt ons originele handvatten die de mogelijkheid geven om weer te ervaren en ontdekken. Ieder fascineert zicht over iets anders; springende kikkertjes, drijvende wolken en fladderende vlinders. Als we de ervaringen delen, blijkt dat iedereen ontzettend veel verschillende dingen ziet, terwijl we maar in een klein gebied ronddwalen. Linda zag twee spelende eekhoorns, Marijke merkte de veel soorten gras op en Merel staarde vijf minuten naar een wijngaardslak.

Bosbaden

Brandnetels aaien

Iedereen ervaart aanraking met de natuur anders. Binnen no-time worden er zelfs brandnetels en puntige hulstblaadjes geaaid. Vincent grijpt zijn kans en klautert in een  dennenboom. Door anders te kijken naar de kleuren en de geuren in je op te nemen, is het een hele beleving. Je gebruikt je zintuigen zo bewust, dat het ook echt anders voelt.

Een levend wezen

De laatste opdracht levert soms vreemde blikken op van voorbijgangers. We maken contact met de natuur, zoals je met een vriend zou doen. Sylvia voelt eerst onrust door gewoon even te 'zijn' en niks te doen. Merel zit een tijdje op schoot bij een oude boom die tot haar verbazing mooie herinneringen met haar oma oproept. Bart en Jeffrey duiken beiden op dezelfde vierstammige eik. Als Bart een andere met mos begroeide stam begint te aaien, heeft Jeffrey even quality time met 'zijn' boom door er rustig tegenaan te leunen. Een fijn moment van rust.

Bosbaden

Proef het bos

We sluiten de dag af met een kop thee met ingrediënt die Marijke ter plekke heeft geplukt. De hele wandeling was nog geen tweehonderd meter. De duur nog geen twee uur. Maar de ervaring is onvergetelijk.  En hartstikke leuk om uit te voeren in een Tiny Forest!

Tekst en foto's: Lieke Kragt