Tiny Forest
Natuur in de Buurt
dinsdag13nov2018

Basisschoolleerlingen planten eerste Tiny Forest op schoolplein

Leerlingen van basisschool De Optimist in Almere planten donderdag 15 november 2018 samen met IVN en de gemeente het eerste Tiny Forest op een schoolplein in Nederland aan. De tegels van het schoolplein maken plaats voor een minibos ter grootte van een tennisbaan. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. De plantdag is de start van het Tiny Forest-plantseizoen waarin IVN de komende maanden nog eens zestien minibossen aanplant samen met gemeentes, scholen en vrijwilligers.

De komende vier jaar wil initiatiefnemer IVN 100 Tiny Forests realiseren in heel Nederland. Gemeente Almere is partnergemeente en maakt tien minibossen mogelijk. Directeur Paula van Kuijk van basisschool De Optimist diende het plan in voor een minibos op het eigen schoolplein na de oproep van de gemeente: ‘We willen het contact tussen de natuur en kinderen toegankelijker maken. Daarnaast is zo’n klein bos een prachtige aanvulling op ons schoolplein. Wij willen daarmee een speel- en leeromgeving creëren voor de kinderen op school, maar ook voor buurtkinderen. Almere heeft namelijk een “open schoolplein beleid”. Hierdoor is het bos voor iedereen beschikbaar. Het Tiny Forest zal daarmee deel uit gaan maken van de groene strook in Almere.’

Tiny Forest de Bostimist

De leerlingen van groep 7 van De Optimist bedachten de naam voor hun Tiny Forest: de Bostimist. De kinderen gaan als Tiny Forest Rangers het bos beheren en leiden straks ook geïnteresseerden rond, met hulp van IVN en buurtgenoten. Op donderdag 15 november 2018 planten alle leerlingen een eigen boom in het Tiny Forest die samen met hen op zal groeien. 

Wat is een Tiny Forest? 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag. 

Elke buurt zijn eigen minibos

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.