Tiny Forest
Natuur in de Buurt
vrijdag20jul2018

55 gemeenten willen Tiny Forests

De aanmelding om je als gemeente in te schrijven als partner voor Tiny Forest is voor 2018 gesloten. In totaal hebben 55 gemeenten zich aangemeld om 4 Tiny Forests aan te leggen. Een prachtig resultaat!

Het doel is om 100 Tiny Forests, minibossen ter grootte van een tennisveld, aan te leggen vóór 2021. IVN selecteert 12 gemeenten die hier voor in aanmerking komenn en in 2019 hetzelfde aantal in de volgende ronde. Half augustus wordt er bekend gemaakt welke gemeenten aan de slag gaan met Tiny Forest. In november van dit jaar gaan we écht van start: dan planten IVN en deze gemeenten de eerste twaalf Tiny Forests aan.

Samenwerken in het buurtbos

IVN wil de nieuwe Tiny Forests niet alleen realiseren in nauwe samenwerking gemeenten maar ook met lokale buurtinstanties en omwonenden, variërend van jong tot oud. IVN gelooft dat échte verandering bij de kern begint, daarom hebben kinderen en buurtbewoners een belangrijke rol in het project. Een Tiny Forest zorgt voor een groene impuls in de buurt. Het partnership biedt gemeenten een praktische manier om samen met burgers te werken aan beleidsdoelstellingen rondom biodiversiteit, klimaatbestendigheid, natuureducatie, gezondheid en leefbaarheid. Aan de hand van een beproefd Tiny Forest stappenplan zorgt IVN ervoor dat de gemeente binnen drie jaar vier minibossen heeft, die letterlijk en figuurlijk bruisen van het leven. Daarnaast wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek dat het effect op biodiversiteit, tegengaan van hittestress, waterberging en CO2 opslag aantoont.