Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag29nov2021

150e Tiny Forest geplant in Hoensbroek

Leerlingen basisschool De Regenboog planten het 150e Nederlandse Tiny Forest naast hun school in Hoensbroek. Het inheemse minibos ter grootte van een tennisveld werd op 10 november geplant door de kinderen. Het bosje heeft de unieke en toepasselijke vorm van een regenboog. 

Een week van tevoren werd de grond al gereed gemaakt. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. Tijdens het planten spatte hun enthousiasme er vanaf; eenmaal bezig wisten ze niet van ophouden: “Wij hebben al twaalf bomen geplant!”  Elk kind had zijn of haar eigen unieke natuurervaring door bomen te planten. Khalid, één van de leerlingen: “Ik vind bomen planten echt leuk, want zo helpen we de natuur“. Leerlingen Demi en Janna kunnen niet wachten tot de bomen gegroeid zijn en Bob vond allemaal glibberige wormen.

Tiny Forest HoensbroekAfbeelding. Schets van de plattegrond van het Tiny Forest

Eerste bedrijf in Limburg plant Tiny Forest

Ongeveer 110 kinderen staken in groepjes de handen uit de mouwen om zo'n 600 boompjes te planten. Basisschool De Regenboog werkt samen met Gemeente Heerlen, provincie Limburg, Mariarade, IVN Hoensbroek, Stichting Buurtgericht Werken Mariarade en de scouting. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Wethouder Charles Claessens, Stef en Luuk de Win van Nedlin en schooldirecteur Lars Rhoen openden, samen met de kinderen, het Tiny Forest ‘De Regenboog’.  Nedlin betaalt ook mee aan het Tiny Forest en helpt om het bosje te onderhouden. Nedlin is het eerste bedrijf in Limburg dat in haar twee vestigingsplaatsen een Tiny Forest laat realiseren bij een school. Ze leggen een bos aan én blijven betrokken bij aanplant en onderhoud. “Absoluut uniek in Nederland”, zegt projectleider Thea Jetten. “Een voorbeeld voor andere bedrijven. We hebben nu 10 Tiny Forests in Limburg.”

Limburg: gezonder en groener

“Thea Jetten: Limburg is een van de minst gezonde regio’s van Nederland, Parkstad staat zelfs op plek 1 in de lijstjes. Daarom is het goed dat we juist hier met Nedlin samen aan de slag gaan. Een Tiny Forest legt in het eerste jaar al 152.5 kilo CO2 vast. Elk jaar dat de bomen groeien, wordt dat meer en dat is harder nodig dan ooit. Een Tiny Forest is een heel goed voorbeeld van hoe we allemaal kunnen beginnen, zeker ook bedrijven als Nedlin. Juist als iedereen iets kleins doet, zijn we samen groot.”

Tiny Forest verbindt

Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een Tiny Forest maak je samen. 

Foto's: Marjolein Lommen en Simon Eurlings