Tiny Forest
Natuur in de Buurt
maandag11mrt2019

13 maart Nationale Boomfeestdag

13 maart is Nationale Boomfeestdag en dus worden er door het hele land honderdduizenden bomen geplant. IVN Natuureducatie is met trots partner van deze dag. Haarlemmermeer is gastheer van de 63e editie. De gemeente heeft dit jaar gekozen voor het thema: "Ieder kind een boom". 

Nationale Boomfeestdag

Het streven is om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten. Bijna 60 gemeenten hebben deze intentie uitgesproken door het tekenen van de verklaring -ieder kind een boom-. Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht. Inmiddels vieren ruim 115.000 kinderen de Boomfeestdag. Zij planten jaarlijks 200.000 bomen. In de laatste 60 jaar zijn er meer dan 10 miljoen bomen geplant, dat zijn ruim 4000 voetbalvelden! 

Meer aandacht voor het planten van bomen is sinds de Klimaattop-Parijs (2015) opgenomen in de diverse klimaatakkoorden als een belangrijke maatregel. Bij Boomfeestdag is planten een traditie, maar het krijgt op deze manier ook meer lading. 

Activiteiten Boomfeestdag 2019

Er zijn tal van activiteiten en ook IVN doet mee. Klik hier voor een overzicht. In Noord-Holland werd door tientallen kinderen zelfs een heel Tiny Forest aangelegd. Voor alle activiteiten kan er ook gekeken worden op www.boomfeestdag.nl of informeer bij een lokale IVN afdeling

Veel natuurorganisaties zijn betrokken bij de organisatie en invulling van de Boomfeestdagen. Denk aan IVN-afdelingen, NME-centra, Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Natuurouders en Landgoedeigenaren.

Kinderen willen meepraten over klimaat

Op de Boomfeestdag wordt dit jaar ook de KinderKlimaattafel gelanceerd. Kinderen willen graag meepraten over het klimaat. 13 maart gaan ze daarom in gesprek over hun ideeën voor een betere wereld met politici en het bedrijfsleven. De KinderKlimaat-deal die hieruit komt zal kinderburgemeester Julia Pieters aanbieden aan Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels.

boomfeestdag