Een Tiny Forest in je achtertuin

Update 3 augustus: Aanmelden voor deze regeling is niet meer mogelijk.

IVN zoekt twintig particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest plantmethode, een financiële bijdrage van € 750 voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden.  

Waarom dit doe-het-zelfproject?

In Nederland zijn de afgelopen twee jaar tientallen Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten, maar er zijn ook al 25 particulieren met een eigen minibos. Miranda en haar man David vroegen een Tiny Forest als huwelijkscadeau aan hun gasten. Nathalie van Loon heeft sinds een jaar een Tiny Forest in haar tuin. “Ik vind het belangrijk dat onze dochters van acht en tien de natuur dichtbij huis ervaren.” En ook Karin van Toor heeft haar droom van een minibos al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”.

IVN wil meer mensen enthousiasmeren en helpen om hun droom te realiseren: een eigen Tiny Forest in de achtertuin. 

Welke ondersteuning krijg je van IVN?

  • Een 2-daagse cursus Tiny Forest plantmethode op 24 oktober en 7 november 2020 in Nijmegen (ter waarde van € 250).
  • Een financiële bijdrage van € 750 voor materiaalkosten (grondbewerking, bodemsupplementen en aanschaf boompjes).
  • Toegang tot onze online leergemeenschap Tiny Forest.
  • Twee facultatieve workshops (Werken met vrijwilligers / Fondsenwerving).
  • Cursusmap met daarin o.a. handboek plantmethode Tiny Forest en het onderzoeksrapport biodiversiteit Tiny Forest Zaandam.

Kom ik in aanmerking? 

Wil jij een Tiny Forest in jouw achtertuin planten? Dan zijn we op zoek naar jou! Heb je geen eigen grond ter beschikking? Geen probleem, want verenigingen, stichtingen en niet-commerciële organisaties kunnen zich ook aanmelden. Belangrijk is wel dat je expliciet toestemming hebt van de grondeigenaar om voor eind maart 2021 een Tiny Forest te planten en het Tiny Forest minimaal 10 jaar mag blijven staan. 

Check: is deze regeling iets voor mij?

Hieronder vind je de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor dit doe-het-zelfproject. Daarnaast vragen we een eigen investering in tijd en geld. Controleer daarom of je alle onderstaande vragen met ‘ja’ kan beantwoorden:

  • Heb je een stuk grond van minimaal 100m2 beschikbaar voor jouw Tiny Forest? Het gaat om eigen grond of grond waarvoor de toestemming (zwart-op-wit) al rond is.
  • Kun je deelnemen aan de 2-daagse training Tiny Forest plantmethode op 24 oktober en 7 november 2020 in Nijmegen?
  • Ben je bereid om naast de € 750 die je van ons krijgt, zelf een investering te doen om het bosje volgens de Tiny Forest plantmethode aan te leggen? Ga er vanuit dat je naast de € 750 die je van ons krijgt, minimaal hetzelfde bedrag zelf zal moeten bijleggen. We adviseren tijdens de cursus over fondsenwervingsmogelijkheden.
  • Heb je de intentie om uiterlijk einde maart 2021 jouw Tiny Forest te planten?

Een Tiny Forest is geen voedselbosje. Aanvragen voor de aanleg van voedselbossen kunnen we niet in behandeling nemen. 

Tijdpad 

Datum Mijlpaal
23 juni 2020 Aanmeldingen particulieren Tiny Forest open
2 augustus 2020 Aanmeldingen particulieren Tiny Forest dicht 20.00 uur
7 augustus 2020 Selectie particulieren bekend
24 oktober en 7 november 2020 Cursusdagen Tiny Forest in Nijmegen

einde maart 2021

Aanleg Tiny Forest gerealiseerd

Neem voor vragen contact met ons op via tinyforest@ivn.nl

Wil je alvast aan de slag?

IVN heeft animatiefilmpjes en een open-source handboek ontwikkeld over de Tiny Forest plantmethode. Kijk hier de video's of download het Tiny Forest handboek.