Tiny Forest
Natuur in de Buurt
Op
donderdag15apr202110:00

Cursus Tiny Forest plantmethode 2021

In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus 'Tiny Forest plantmethode' leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt.

Inhoud

Cursisten maken deel uit van een bredere landelijke online leergemeenschap Tiny Forest waardoor ze ons netwerk en expertise ook na afloop van de cursus kunnen benutten bij de aanleg van hun eigen Tiny Forest. Deze cursus  wordt in 2021 bij voldoende animo vier keer  gegeven en is geschikt voor iedereen die overweegt om zelf  een TIny Forest op eigen grond aan te leggen. Zolang de coronamaatregelen het vereisen wordt de cursus online aangeboden. 

Cursusinhoud: 

 • Je kent de achtergronden en het ontstaan van het concept van Tiny Forest·Je leert in theorie en praktijk hoe je een veldverkenning van jouw locatie uitvoert.
 • Je weet welke bosgemeenschap past bij jouw locatie
 • Je hebt een plantenlijst gemaakt van alle inheemse planten en bomen die je hebt ontdekt tijdens de veldverkenning en een lijst gemaakt van veel voorkomende combinaties van bomen.
 • Je leert in theorie en praktijk hoe je het bodemtype van jouw locatie vaststelt.·Je hebt bodemtype, grondwaterstand, bodemdichtheid, voedselrijkheid en conditie van de toplaag vastgesteld op jouw locatie.
 • Door middel van een voorbereidende thuiswerkdag breng jouw plantlocatie in kaart.
   

Randvoorwaarden

Overweeg je om de cursus te volgen om met de opgedane kennis je eigen Tiny Forest aan te leggen? Houd dan rekening met de cijfers 100-10-1.

 • minimaal 100 vierkante meter eigen grond ter beschikking hebt 
 • de bomen daar minimaal 10 jaar ongestoord kunnen blijven groeien 
 • je de grond tot 1 meter diep kunt bewerken 

Hiernaast is het goed om rekening te houden dat je voor de aanleg minimaal €1500 zult investeren. Tijdens de cursus bestaat de mogelijkheid om advies op maat te krijgen over het werven van fondsen voor je project. 

Voorafgaande aan de cursus krijgen cursisten thuiswerkopdrachten mee. Om deze uit te voeren ben je ongeveer 4-6 uur kwijt. 

Na afloop van de cursus staat het cursusteam nog vier weken klaar om met je mee te denken en je in staat te stellen je eigen Tiny Forest te realiseren. 

Je kunt na afloop van de cursus je Tiny Forest tussen november en maart  aanleggen Dit in verband met een geschikt plantseizoen. 

Cursusinformatie

De cursus bestaat uit één dag. Je kunt kiezen uit de volgende data:

 • 15 april 2021 (10-17 uur, bij Nijmegen)
 • 22 juni 2021 (9.30-17.30 uur online)
 • 21 september 2021 (10-17 uur, bij Nijmegen)

Kosten

Voor IVN leden: €395 incl. BTW 
Normaal tarief: €449 incl. BTW. Voor €24 per jaar ben je al IVN-lid.
Je kunt eenvoudig online lid worden

Alle cursusmaterialen, biologische lunch en toegang tot ons online netwerk van Tiny Forest experts zijn in de prijs inbegrepen.

De online cursus bieden we voor €295 incl. BTW (voor IVN leden) en €349 incl.BTW voor niet IVN leden.  

Locatie

De cursussen  in april en september  worden  gegeven in Ubbergen bij Nijmegen. De cursus in februari en juni vindt plaats via het programma Zoom.

We houden rekening met de geldende coronamaatregelen en laten per cursus maximaal 15 deelnemers toe.  Tijdens de online cursus hebben we ruimte voor 10 deelnemers. 

Adres: De Refter, Rijksstraatweg 37, 6574 AC Ubbergen

Cursusteam

De cursus wordt gegeven door Karin van Toor, ambassadeur en pioneer voor het eerste Tiny Forest in de eigen achtertuin en Alina Salomon, IVN projectleider. 

Aanmelden

Als we je aanmelding hebben ontvangen, versturen we een betaalverzoek. Na ontvangst van het cursusgeld heb je definitief een plek bij de cursus. Geef bij je aanmelding ook aan voor welke bijeenkomst je kiest (april, juni of september)

Naar de aanmeldpagina

 

Algemene informatie

donderdag 15 april 2021 - 10:00 tot 17:00
Locatie: 
De Refter
Rijksstraatweg 37
6574 AC Ubbergen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image