Tiny Forest Almere
IVN
maandag05nov2018

Lees hier het verhaal achter Tiny Forest ‘Succes-sie bossie’

In Almere komen acht minibuurtbossen of ‘Tiny Forests’. Enthousiaste buurtbewoners konden een plan indienen voor een Tiny Forest in hun wijk. Wij stellen deze enthousiastelingen graag aan jullie voor! Deze week stelt Jan Maarten Visser, mede-initiatiefnemer van het Tiny Forest bij Aeres MBO Almere, zich voor. Hij is docent Tuin en Landschap. Het Tiny Forest willen ze het ‘Succes-sie bossie’ gaan noemen. Lees hieronder waarom!  

Visie op groen

Aeres MBO Almere is een groene opleiding met verschillende vakgebieden in het Groene Domein. De visie op het vak waar wij studenten voor opleiden is erg veranderd. Wij waarderen groen op een heel andere manier. Groen heeft minder een decoratieve functie, maar levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Ook biedt groen allerlei oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. We proberen met onze opleiding in te steken op het creëren van een prettige, gezonde en duurzame samenleving. De verstedelijking neemt ook steeds grotere vormen aan. In dat licht bezien is het Tiny Forest bij uitstek zeer geschikt om toe te passen in de stad. Het stimuleert de biodiversiteit, biedt mogelijkheden als ontmoetingsplek en heeft ook een  belangrijke educatieve functie!

Enkele jaren geleden hoorde ik van het fenomeen Tiny Forest. Ik was gelijk geïntrigeerd door de mogelijkheden. Het idee dat een Tiny Forest veel sneller kan leiden tot een stukje volwassen natuur  en dat het door de kleine schaal toepasbaar is op veel plekken, dat maakte mij enthousiast.

Biodiversiteit en successie

Ons onderwijs proberen wij het liefst praktijkgericht, realistisch en in samenwerking met het bedrijfsleven te organiseren. Toen er de mogelijkheid was om een voorstel in te dienen voor een Tiny Forest in Almere heb ik samen met mijn collega Marie tromp van Aeres VMBO Almere een voorstel geschreven. IVN faciliteert dit hele proces in samenwerking met de gemeente. De aanvraag werd goedgekeurd. Het Tiny Forest komt net buiten onze school te liggen en is ook toegankelijk voor onze buurtbewoners. We willen in de opleiding Toegepaste Biologie vooral het fenomeen successie belichten en deze opleiding gaat de toename van de biodiversiteit monitoren.

Onze derdejaars  mbo-studenten Groene Ruimte hebben in samenwerking met IVN en een lokale  groen aannemer (de firma Boogaart) een ontwerp en werkplan gemaakt. Onze vmbo-leerlingen zullen een gedeelte van het plantwerk op zich nemen. Onze mbo-studenten zullen hen begeleiden en aansturen. Het Tiny Forest zal ook gaan dienen als een buitenlokaal. We zullen als school gezamenlijk zorg dragen voor het onderhoud. Kortom: het dient vele doelen en we zijn blij dat we deze mogelijkheid hebben gekregen!

De studenten vonden het een heel uitdagend project om mee aan de slag te gaan. We wachten nu op de definitieve plek en goedkeuring van de gemeente om vervolgens de eerste schop in de grond te steken. 

Meer weten over het Tiny Forest bij Aeres óf over één van de andere Tiny Forests? Neem contact op met Sylvia Neutel van IVN Flevoland.