Tiny Forest Almere
Kind & Natuur
maandag05nov2018

Almeerse scholen de Optimist en De Verwondering planten een Tiny Forest op hun schoolplein

In Almere komen acht minibuurtbossen of ‘Tiny Forests’. Enthousiaste buurtbewoners konden een plan indienen voor een Tiny Forest in hun wijk. Wij stellen deze enthousiastelingen graag aan jullie voor! We starten de reeks met een interview met Paula en Miranda, directeuren van de Almeerse scholen De Optimist en De Verwondering. 

Hoe zijn jullie in contact gekomen met IVN’s Tiny Forest?

Wij kenden het Tiny Forest project al en hebben al jaren de wens om ons schoolplein groener te maken. Toen wij in april via de wijkregisseur van Tussen de Vaarten over de prijsvraag van IVN en gemeente Almere hoorden, waren wij meteen enthousiast!

Wie zijn jullie?

Paula en Miranda zijn directeur op de Almeerse scholen De Optimist en De Verwondering. Samen zijn ze initiatiefnemers van het Tiny Forest project. De Optimist zit namelijk in een stedelijk stukje van Almere. Ze hebben zich opgegeven om meer groen te kunnen aanbieden aan de kinderen op school én in de buurt.

Waarom willen jullie graag een Tiny Forest?

“We willen het contact tussen de natuur en kinderen toegankelijker maken. Daarnaast is zo’n klein bos een prachtige aanvulling op ons schoolplein. Wij willen daarmee een speel- en leeromgeving creëren voor de kinderen op school, maar ook voor buurtkinderen. Almere heeft namelijk een ‘open schoolplein beleid’. Hierdoor is het bos voor iedereen beschikbaar. Het Tiny Forest zal daarmee deel uit gaan maken van de groene strook in Almere.

Zowel de kinderen op school als het schoolbestuur staan achter de plannen. Het schoolplein zal een stuk levendiger worden met de komst van al deze bomen! Het bos heeft meerdere doeleinden, zoals waterafvoer en geluidsdemping. Maar het bos zal vooral als buitenlokaal gebruikt worden. Met het IVN lespakket zetten we het bos in voor educatie op onze school. Maar het lespakket is pas het begin, we zetten onze creativiteit in om dit door te trekken in de toekomst!”

Wat is jullie plan voor het bos als het volgroeid is?

“Het bos zal deel uit gaan maken van ons schoolplein. Vorig schooljaar heeft groep 7 de naam al verzonnen: De Bostimist. De huidige kleuters zullen van dichtbij meemaken hoe het bos zal gaan groeien. Op de plantdag op 15 november plant namelijk ieder kind zijn of haar eigen boompje!”

Wil je meer weten over de Tiny Forest inzending van De Optimist?
Neem contact op met Ilse Suijkerbuijk of Sylvia Neutel van IVN Flevoland.