Het eerste Tiny Forest van Nederland in Zaandam

IVN, de gemeente Zaanstad, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en Hoek Hoveniers werkten samen aan de realisatie van het eerste Tiny Forest van Nederland. Dit bos ligt aan de Twiskeweg in Zaandam, in het Darwinpark. 

In november 2015 was Shubhendu Sharma in Nederland om te adviseren en om meer te vertellen over zijn methode. Sharma vertelde tijdens het Symposium Tiny Forest aan ruim 100 geïnteresseerden over zijn ervaringen. Ook ging hij langs bij OBS De Gouw en Vrije School Zaanstreek om over de bosbouwmethode te vertellen. Leerlingen bedachten de naam voor zowel de Tiny Forest als het controlebos. Het Tiny Forest werd Het Groene Woud, het controlebos noemden zij Het Gouwse Bos.

Aanplant

Een maand later werd het bos aangeplant in het Darwinpark in Zaandam. De eerste dagen werd de grond gereed gemaakt. De bodem werd luchtig gemaakt met stro en verrijkt met biomassa. In dit geval geitenmest van een boer uit de buurt. 

Daarna begon het leukste werk, althans volgens leerlingen van groep 7 van OBS De Gouw en Vrije School Zaanstreek. Zij zetten samen met vrijwilligers de bomen in de aarde. De boompjes zijn zorgvuldig uitgezocht door een bomenexpert van de KNNV. Hij selecteerde 36 inheemse boomsoorten, allemaal even hoog. De bomen zijn dicht op elkaar geplaatst: 3 boompjes per vierkante meter.

Adoptiebos

Deze leerlingen hebben het bos – dicht bij hun school – geadopteerd. Ook de komende jaren helpen ze in het onderhoud van het bos en monitoren of het écht zo snel groeit. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Het planten alleen al was spannend, en dan wordt het ook nog eens ‘hun bos’. Gijs en Benjamin (beiden 10) van Vrije School Zaanstreek: “We vinden het heel vet. Dit voelt als ons bos!” Gijs: “Als ik hier later als ik ouder ben langsloop, dan weet ik dat ik deze bomen heb geplant. Daar denk ik dan aan.”

Nu de Tiny Forest aangeplant is, breekt een belangrijke periode aan. Het bosplantsoen wordt twee jaar lang onderhouden en beheerd, voordat het zelfvoorzienend is. Concreet houdt dit in dat leerlingen van de twee scholen onkruid wieden en het bos in droge periodes van extra water voorzien. 

Controlebos

Het Tiny Forest in Zaandam is het allereerste in Nederland. We weten dus nog niet of deze methode hier net zo goed werkt als aan de andere kant van de wereld. Daarom is naast het Tiny Forest een 'controlebos' aangelegd. Onderzoeksinstituut Alterra zal de groei monitoren en onderzoeken of de methode ook hier een succes kan worden. De groei van het Tiny Forest wordt hierin vergeleken met de groei van het 'controlebos'. 

In het controlebos staan hagen en bessenstruiken. Die trekken veel vogels aan. Als de vogels naar het vogelbosje komen, nemen ze zaden mee van planten en bomen uit de omgeving. Die vallen in de aarde en groeien uit tot nieuwe planten en bomen. Zo ontwikkelt het bos zich op een natuurlijke manier.